Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми за кражба

21 Юли 2020 г.

Днес, 21.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемите Георги Г. и Ганчо Ч. за това, че чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, отнели чужди движими вещи на обща стойност 20 700,41 лева, от владението на Г.М., управител на „К.Б.“ ЕООД, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като кражбата Георги Г. е извършил в условията на повторност - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Престъплението извършено от Ганчо Ч. е квалифицирано по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемите Георги Г. и Ганчо Ч. се познавали. Двамата били в затруднено финансово положение, поради което решили да си набавят парични средства по неправомерен начин. Тъй като знаели, че в сградата на завод, находящ се в гр. София, бул. „Шипченски проход“, имало множество офиси, в които се съхранявали ценни вещи, то обвиняемите взели решение съвместно да отнемат вещи от този имот. В изпълнение на намисленото за времето от 10.30 ч. на 07.03.2020 г. до 13.30 ч. на 08.03.2020 г. двамата обвиняеми влезли в сградата на завода. Там забелязали вратата на офис, стопанисван от „К.Б.“ ЕООД, с управител Г.М. и решили да влязат в помещението. Тъй като вратата била заключена посредством два заключващи механизма, двамата обвиняеми повредили заключващите механизми на вратата на офиса и си осигурили достъп до помещението. От вътрешността на офиса Георги Г. и Ганчо Ч. взели – сървъри, харддискове, както и множество други вещи, всички на обща стойност 20 700,41 лева, собственост на „К.Б.“ ЕООД и собственост на Г.М. След това изнесли инкриминираните вещи от сградата, като поради големия им брой и техния обем, двамата обвиняеми няколкократно влизали и излизали от сградата.

По случая било образувано досъдебно производство. По отношение на Георги Г. била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо Ганчо Ч. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото срещу тях да продължи в съда.