След протест на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ спрямо Емил С., подсъдим за държане на прекурсори за производство на наркотични вещества, с цел разпространение, като по този начин бе отменена оправдателната му първоинстанционна присъда

20 Юли 2020 г.

След протест на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ спрямо Емил С. Той е подсъдим за това, че без надлежно разрешително, държал прекурсори, материали и съоръжения за производство на високорисково наркотично вещество – метамфетамин, с цел разпространение. Престъплението е осъществено 13.06.2018 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.354а, ал.1, изр.2 от НК.

Припомняме, че с присъда на Окръжен съд – Бургас (от 18.02.2020 г.) Емил С. бе признат за невиновен по така повдиганото обвинение. Срещу оправдателната присъда бе внесен протест от Окръжна прокуратура – Бургас.

Протестът бе разгледан от компетентния за това Апелативен съд – Бургас на 20.07.2020 г. В днешното съдебно заседание прокурорът от Апелативна прокуратура – Бургас заяви, че поддържа изцяло внесения протест, определяйки го като основателен. Представени бяха още доказателства, чрез показанията на нов свидетел, които допълнително подкрепиха обвинителната теза.

Съдът прие мотивите на прокуратурата и отмени първоинстанционната присъда и постанови осъдителна такава.

Спрямо Емил С. бе постановено и наказание „глоба“ в размер на 20 000 лева. По отношение на Емил С. бе преведено в сила негово предходно условно наказание от 18 месеца „лишаване от свобода“. Така общият период, който Емил С. ще изтърпи в затвора ще бъде 4 години и 6 месеца.

Присъдата на Апелативен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред ВКС – София.