По одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в Разград е наложено наказание „Пробация“ на турски гражданин за нарушаване на карантинните мерки против разпространението на COVID-19

8 Юли 2020 г.

Състав на Разградския районен съд одобри постигнатото споразумение между Районната прокуратура в Разград и турския гражданин Осман С., който е бил привлечен към наказателна отговорност за нарушаване на карантинните мерки против разпространението на COVID-19 – престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

30-годишният мъж се е признал за виновен, отказал се от разглеждане на делото срещу него по общия ред  и е приел да търпи наказание „Пробация“ с включени две задължителни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок шест месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни срещи с пробационен служител за същия срок.

На 23 юни тази година малко след полунощ 30-годишният Осман влязъл на територията на Република България през ГКПП – Лесово. На границата служители на здравната инспекция в Ямбол му връчили предписание за поставянето му под задължителна 14-дневна карантина като мярка против разпространението на COVID-19. Осман С. посочил адрес в Разград, на който ще прекара изолацията си.

Вместо това рано сутринта турският гражданин отишъл в служба „Миграция“ в сградата на ОД на МВР в Разград, за да подаде документи за постоянно пребиваване в България. Справка на служителката в системата на граничния контрол показала, че Осман С. е поставен под карантина. Така било образувано досъдебното производство по член 355, ал. 2 от НК.

Одобреното от съда споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.