Прокурорите и следователите ще обсъждат предложенията за изменение на Конституцията и Закона за съдебната власт

1 Юни 2015 г.

В изпълнение на решение на Висшия съдебен съвет от 28.05.2015 г. и по разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, в прокуратурите и следствените отдели се организира обсъждане на законопроекта за изменение на Конституцията, както и на законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт. Предмет на обсъждане ще бъдат двата ЗИДЗСВ, внесени в Народното събрание, както и проектът, представен от политическото ръководство на Министерство на правосъдието.

В изпълнение на решение на Висшия съдебен съвет от 28.05.2015 г. и по разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, в прокуратурите и следствените отдели се организира обсъждане на законопроекта за изменение на Конституцията, както и на законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт. Предмет на обсъждане ще бъдат двата ЗИДЗСВ, внесени в Народното събрание, както и проектът, представен от политическото ръководство на Министерство на правосъдието. По апелативни райони (София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Военноапелативна и Апелативна специализирана прокуратури) ще бъдат проведени събрания и анкети. Отделни обсъждания ще бъдат организирани за прокурорите от върховните прокуратури и за следователите от Национална следствена служба.

Обсъждането на проектите следва да приключи до 20.06.2015 г. След обобщаване на предложенията и становищата на прокурорите и следователите, до 30.06.2015 г. ще бъде формирана и общата позиция на Прокуратурата на Република България, която ще бъде представена публично. Позицията ще бъде изпратена на Висшия съдебен съвет.