Главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС, вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър обсъдиха с посланиците на ЕС и САЩ съдебната реформа

26 Май 2015 г.

Има воля между съдебната, законодателната и изпълнителната власти за провеждането на съдебна реформа и необходимите за това промени в Конституцията - около това становище се обединиха главният прокурор Сотир Цацаров,  председателите на ВАС и ВКС Георги Колев и Лозан Панов, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов на среща с посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ в Министерски съвет на 26 май 2015 г.

Има воля между съдебната, законодателната и изпълнителната власти за провеждането на съдебна реформа и необходимите за това промени в Конституцията - около това становище се обединиха главният прокурор Сотир Цацаров,  председателите на ВАС и ВКС Георги Колев и Лозан Панов, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов на среща с посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ в Министерски съвет на 26 май 2015 г. Срещата се проведе по инициатива на вицепремиера Меглена Кунева.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи,  че прокурорите и следователите приемат разделянето на ВСС на две колегии, защото това дава гаранции за независимостта както на съдиите, така и на прокурорите. Той припомни, че още през ноември прокуратурата е излязла с предложения за децентрализация, приемането на които е сред препоръките на последния мониторингов доклад на ЕК от 2015 г. По думите му промените в Конституцията са само половината от реформата, а останалата половина е в промените на Наказателния кодекс и процесуалните закони. Цацаров изрази надежда промените в Наказателно процесуалния кодекс, които засягат лицата, избягващи правосъдието, да бъдат приети в най-скоро време. Главният прокурор даде подкрепа за предложения от правителството за обществено обсъждане антикорупционен закон, като посочи като положителен факта, че той обхваща и магистратите.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов подчерта важността на диалога между трите власти и посочи, че съдии и експерти участват активно в изработването на законите, съпътстващи съдебната реформа.

Председателят на ВАС Георги Колев коментира готовността на съдебната система да въведе електронното правосъдие. Той изрази още очакване скоро да бъдат оповестени окончателните текстове за конституционни промени.

Вицепремиерът Меглена Кунева беше категорична, че са необходими конституционни промени, които да покажат, че съдебната реформа е необратима. По думите й разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия е огромна стъпка, не само защото ще засегне управлението на съдебната система, но и защото по въпроса е постигнат консенсус между властите.

Правосъдният министър Христо Иванов също подчерта важността на диалога между властите.