Турски гражданин е осъден за незаконно превеждане на имигранти в България

15 Май 2015 г.

Специализираният наказателен съд наложи наказание лишаване от свобода в размер на 1 година и 8 месеца на турския гражданин Мустафа Шекер за ръководене на 5-членна организирана престъпна група за трафик на хора. Групата е превеждала незаконно имигранти от Сирия и Афганистан през турско-българската граница и е осигурявала превозването им във вътрешността на страната срещу заплащане. Четиримата участници в групата – Антоанета Илиева, Илия Илиев, Газеп Дурала и Йосиф Йорданов, всичките български граждани от Пловдив, са осъдени на по 2 години лишаване от свобода с 2 години и 4 месеца изпитателен срок.

Специализираният наказателен съд наложи наказание лишаване от свобода в размер на 1 година и 8 месеца на турския гражданин Мустафа Шекер за ръководене на 5-членна организирана престъпна група за трафик на хора. Групата е превеждала незаконно имигранти от Сирия и Афганистан през турско-българската граница и е осигурявала превозването им във вътрешността на страната срещу заплащане. Четиримата участници в групата – Антоанета Илиева, Илия Илиев, Газеп Дурала и Йосиф Йорданов, всичките български граждани от Пловдив, са осъдени на по 2 години лишаване от свобода с 2 години и 4 месеца изпитателен срок. На четирима шофьори, превеждали имигрантите по поръчение на групата като помагачи, са наложени наказания лишаване от свобода в размер на 11 месеца, които са отложени по реда на чл.66 от НК с 2-годишен изпитателен срок.

Разследването по случая бе водено от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ под ръководството на Специализираната прокуратура. В разкриването на престъпната дейност на групата са участвали агенти от ДАНС и служители в ОДМВР-Пловдив.

Според доказателствата 55-годишният Мустафа Шекер е издирвал в Турция нелегални имигранти, които искали да заминат към Западна Европа, и е организирал незаконното им превеждане през турско-българската граница.

Част от получените пари за „услугата“ той разпределял на четиримата участници. В част от случаите Шекер лично превеждал имигрантите. В други ги насочвал къде да преминат границата, като уреждал по телефона член от групата да ги очаква на българска територия. Групата наемала шофьори с автомобили, с които имигрантите били превозвани във вътрешността на страната.

Според доказателствата по делото организираната престъпна група е действала от края на 2013 г. и е прекарвала незаконно хора в различни райони на българо-турската граница.

Доказани са 5 незаконни превеждания на общо 97 граждани на Сирия и Афганистан, сред които е имало и непълнолетни лица.

Ръководителят на групата е задържан през юли 2014 г., а по-късно  и членовете на престъпната група. Участниците и помагачите са се признали за виновни по повдигнатите им обвинения.