4 години лишаване от свобода е наказанието за подсъдим от Търговище, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив
kt

33-годишният Виктор П. от Търговище ще изтърпи наказание 4 години лишаване от свобода при строг режим. Той е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив, като употребил сила и заплашване, за да запази отнетите вещи на стойност около 1500 лева. Днес в съдебната зала на Варненския окръжен съд опасният рецидивист поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел наказание, намалено с една трета. Съдът му наложи наказание 6 години лишаване от свобода, като след редукцията му определи за изтърпи общо наказание 4 години лишаване от свобода при строг режим.

На 6 юни 2017 г., само половин година след като изтърпял ефективно наказание и излязъл от варненския затвор, 33-годишният мъж проникнал в жилище в приземния етаж на кооперация, наето от две момичета. Разходил се в стаите и решил да извърши кражба на намерения лаптоп, мобилен телефон, скъпа сребърна гривна, мъжки часовник и дори пепелник, чиято стойност е 1460 лева.

Докато приготвял вещите, които възнамерявал да присвои противозаконно, Виктор бил заварен на местопрестъплението. Свидетелката се прибрала от работа около 23,30 часа и забелязала разхвърляните вещи в спалнята. Чула и подозрителен шум от отваряне на врата. В този момент видяла, че в жилището има непознат мъж, който изсипвал съдържанието на дамската й чанта и прибирал мобилния й телефон и 10 лева. Виктор държал нож в ръката си и одеяло, което скривало лицето му.

Изплашена, тя избягала в кухнята и се опитала да притисне вратата, за да не влезе подсъдимият. Извикала за помощ, като викът й бил чут от преминаващата хазяйка. По заповед на Виктор, момичето трябвало да се завие с одеялото и да не позволи на хазяйката си да влезе под предлог, че в стаята е приятелят й.

Подсъдимият приготвил чанта с откраднатите вещи, сред които и две дебитни карти, и излязъл през прозореца, от който проникнал в жилището. Бягството му било забелязано от съседи. Докато тичал, от джоба на 33-годишния мъж изпаднал отнетият часовник.

На следващия ден Виктор продал лаптопа, мобилния телефон и скъпата сребърна гривна, а пепелникът и банковите карти изхвърлил в шахта.

Изготвената по делото съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия установила, че Виктор П. страда от синдрома на наркотичната зависимост към хероин. Справката за съдимост показала богато съдебно минало с многократни и ефективни присъди за кражби, извършени при условията на опасен рецидив.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.


виж още ...