Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Ий

22 Април 2015 г.

Работата на Специализираното звено „Антикорупция“ беше предмет на разговорите между главния прокурор на Р България Сотир Цацаров и заместник-помощник секретаря в Държавния департамент на САЩ Хойт Ий на 22 април 2015 г. в Съдебната палата. Създаването на звеното между Прокуратурата, МВР и ДАНС е стъпка в правилната посока за противодействие на корупцията, заяви г-н Цацаров.

Работата на Специализираното звено „Антикорупция“ беше предмет на разговорите между главния прокурор на Р България Сотир Цацаров и заместник-помощник секретаря в Държавния департамент на САЩ Хойт Ий на 22 април 2015 г. в Съдебната палата. Създаването на звеното между Прокуратурата, МВР и ДАНС е стъпка в правилната посока за противодействие на корупцията, заяви г-н Цацаров. Той посочи, че звеното е напълно самостоятелно и макар и създадено наскоро, е успяло да извърши първите си реализации. Г-н Хойт Ий поздрави главния прокурор за подкрепата му за съдебната реформа и върховенството на закона. Той изтъкна, че САЩ са заинтересовани да задълбочат и развиват потенциала на България в посока на изграждането и функционирането на ефективна и независима съдебна система.

Необходимостта от промяна в процесуалните закони – НК и НПК, беше дискутирана между главния прокурор и помощник-държавния секретар.  Нужна е нова законодателна рамка, която да регламентира правилата, така че те да са релевантни на новите заплахи като тероризма, беше посочена от г-н Цацаров. Г-н Ий заяви, че новите заплахи следва да намерят отговор в противодействие на подобен вид престъпления.