Великотърновският апелативен съд уважи протеста на прокуратурата по делото срещу Петко Петков от Лясковец

3 Февруари 2015 г.

На 3 февруари 2015 г. Апелативен съд – Велико Търново уважи частния протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново по делото срещу Петко Петков от Лясковец. Протестът е срещу определение на Великотърновския окръжен съд, касаещо самоличността на служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). 

На 3 февруари 2015 г. Апелативен съд – Велико Търново уважи частния протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново по делото срещу Петко Петков от Лясковец. Протестът е срещу определение на Великотърновския окръжен съд, касаещо самоличността на служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Апелативният съд приема, че информацията за самоличността им е държавна тайна, докато същите по трудово правоотношение принадлежат към тази структура на МВР, а не само когато изпълняват правомощията си – според изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.

В обвинителния акт на прокуратурата са посочени единствено и само инициалите на пострадалите служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Обвинението към Петко Петков е, че на 14 март 2014 г. предумишлено е направил опит да убие повече от едно лице – шестима полицейски служители, като единият от тях – Емил Шарков – е загинал. На Петков е повдигнато и обвинение за незаконно съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси.