Петьо Петров е освободен като завеждащ Следствения отдел към СГП

3 Февруари 2015 г.

На 3 февруари 2015 г. Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел (СО) към Софийска градска прокуратура (СГП), е подал заявление за освобождаване от ръководна длъжност

На 3 февруари 2015 г. Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел (СО) към Софийска градска прокуратура (СГП), е подал заявление за освобождаване от ръководна длъжност.

Издадена е заповед от градския прокурор Христо Динев от същия ден, с която на основание чл. 153, ал.2 от Закона за съдебната власт, Петьо Петров е освободен като завеждащ Следствения отдел.

Временно, до определяне на титуляр, ръководството на СО към СГП е възложено от градския прокурор на негов заместник.

Петьо Петров е подал заявление до главния прокурор. В него Петров уведомява, че предвид Решение № 189/2015 на ВКС по дело № 515/2014 г., в което се твърди, че се касае „за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“, той моли да се извърши „пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем“.

Проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП).