Представяне на проекта „Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите. Наказателното преследване в контекста на новите предизвикателства, свързани с организираната престъпност“

30 Януари 2015 г.

Днес, 30.01.2015 г., в Съдебната палата беше представен проект „Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите. Наказателното преследване в контекста на новите предизвикателства, свързани с организираната престъпност“, който ще се изпълнява по Тематичен фонд „Сигурност“ на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Днес, 30.01.2015 г., в Съдебната палата беше представен проект „Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите. Наказателното преследване в контекста на новите предизвикателства, свързани с организираната престъпност“, който ще се изпълнява по Тематичен фонд „Сигурност“ на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Г-н Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България и Н. Пр. г-н Денис Кнобел – извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария, направиха обръщение към участниците, като подчертаха ползите за разследването от реализацията на проекта.

„Този проект е факт благодарение на съществената финансова подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничеството“, каза главният прокурор на Република България. "Искам да уверя посланик Кнобел, че контактите ни ще продължат, както и традиционно добрите ни отношения и работата през годината", заяви Цацаров. "Проектите могат да бъдат осъществени от нас само с екип от заинтересовани и компетентни магистрати. Проектът, който ще бъде представен е една стъпка към цялостната реформа за по-ефективна съдебна система", подчерта главният прокурор. "Една от посочените цели е свързана със създаването на самостоятелен капацитет за разследване", каза още г-н Цацаров, този проект е изключително важен, защото само по този начин може да започне изграждането на една нова криминалистична служба. "Такъв оперативен център ще функционира към националното следствие и ще помогне в бързата реакция", допълни главният прокурор.

„Днешният проект, който е за повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите е сравнително малък - около 900 хил. евро. Не можем да гарантираме страхотни резултати, но можем да постигнем доста. В крайна сметка напредъкът се реализира от българските партньори. Тяхната политическа воля е ключова към този проект", каза Н. Пр. Денис Кнобел, извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария в своето обръщение при представянето на проекта. Той благодари на главния прокурор Сотир Цацаров за ангажираността му към проекта. „Целта е да се продължи борбата с организираната престъпност. Друг важен проблем е борбата с трафика на хора. Този проект ще подкрепи един от центровете за борбата с престъпността, а именно прокуратурата. Тя трябва да е независима и дълбоко квалифицирана", допълни той. Швейцария сърдечно приветства амбициозната задача за осъществяването на проекта. Ние следим отблизо процесът на реформа в съдебната система, подчерта Н. Пр. г-н Денис. „Имаме желание да го подпомогнем и подкрепим. Наясно съм, че правосъдието и ясните предвидими процедури са ключ към бъдещето развитие на вашата страна", заяви Н. Пр. г-н Кнобел.

Г-жа Даниела Попова - административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта, представи целите, дейностите и очакваните резултати по проекта. Бенефициент на проекта е Прокуратурата на Република България /ПРБ/, а срокът за изпълнението му е 36 месеца. Проектът обхваща частта от доклада на Европейската комисия за промяна в съдебната система на България. Специфичните цели на проекта са дългосрочно развитие на управленския капацитет на човешките ресурси в системата на ПРБ чрез специализирани обучения с модерни методи, практическа насоченост, свързана с повишаване на капацитета на ПРБ, наказателно преследване на случаите, свързани с изпиране на пари и тяхната специфика. Проектът ще се фокусира върху по-доброто разбиране и ефективното прилагане на съвместните екипи за разследване и наказателното преследване на трафик на хора. За постигането на целите ще се използват анализи на законодателството и наказателното право, проучване на казуси, обучения, изготвяне на насоки и други допълни г-жа Попова.

На официалното представяне на проекта присъстваха: Г-н Светлозар Лазаров – главен секретар на Министерство на вътрешните работи, г-н Владимир Писанчев - председател на Държавна агенция "Национална сигурност", г-н Бойко Атанасов - изпълнителен директор на Национална агенция за приходите, г-н Иво Иванов – заместник председател на КОНПИ, представители на неправителствени организации и медии.

Във връзка с препоръките в мониторинговият доклад на Европейската комисия за напредъка на България,  главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, заяви че: "Докладът на ЕК дава насоки и той не е насочен само към органите на съдебната власт. Съдебната власт не може да заработи по-добре само на базата на вътрешни структурни реформи. На съдебната власт и трябва адекватен инструментариум. Такъв инструментариум, би бил не толкова формален Наказателно-процесуален кодекс", обясни още главният прокурор. Като друг такъв инструментариум той определи: "Решаване на въпроси с разкриване на банковата тайна. Достатъчно е да ви кажа, че ние от множество месеци предлагаме създаването на регистър на банковите сметки на БНБ". По думите му, в Европа се случват събития, а България дори не мисли и няма ясна концепция за борбата с тероризма. "Това не може да продължава повече. Много е лесно да се сочи с пръст съдебната власт, само че аз бих посочил хората, които създават законите", допълни г-н С. Цацаров.

Главният прокурор сподели с присъстващите, че ще предложи на премиера създаването на една специализирана структура, която ще е в състояние да скочи по-високо от ниво кметове. Самостоятелният капацитет за разследване е нещо, с което прокуратурата никога не е разполагала. Това е център, който ще позволи, например при взрив като в Миджур, изпращане на екипи и при начални действия на разследването прокуратурата да реагира веднага", подчерта г-н Цацаров.

На въпрос от журналисти относно хода на разследване на Христо Бисеров, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров заяви, че разследването е към своя край. Всички доказателства по делото са събрани и прокуратурата е на финалната права в прецизирането на обвиненията, и предстои обвинителният акт да бъде внесен в съда.

Прикачени документи