Специализираното звено за борба с корупцията задържа началника на Свиленградската митница с подкуп

29 Януари 2015 г.

На 26.01.2015 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство срещу началника на Митница Свиленград Тодор Караиванов (временно изпълняващ длъжността)  за престъплението „подкуп”.

На 26.01.2015 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство срещу началника на Митница Свиленград Тодор Караиванов (временно изпълняващ длъжността)  за престъплението „подкуп”. С постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС.

Разпитани са множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

На 28.01.2015 г. в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият в размер на 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов са открити 6000 лв.(във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

Следствените действия продължават и към момента.

Действията на Специализираното звено за борба с корупцията бяха високо оценени в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.