Откриване на процедура за отдаване под наем на част от имот Учебен център „Трендафила“ - ПП „Витоша“

5 Януари 2015 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР

 

ЗАПОВЕД 6205/30.12.2014 г.

 

На основание чл. 16, ал. 2, чл. 19, ал. 1 от Закона за държавната собственост, чл. 43 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост (ППЗДС), във връзка с чл. 13, ал. 5 от ППЗДС, на основание Заповед №ЛС-04-1465/30.08.2013 г. на министъра на правосъдието, с която се упълномощават административните ръководители на органите на съдебната власт да организират и провеждат процедури за отдаване под наем на имоти или части от имоти –държавна собственост, изменена със Заповед №ЛС-04-1898/03.12.2014 г. на министъра на правосъдието, и Заповед №ЛС-04-983/06.06.2014 г. на министъра на правосъдието за възлагане стопанисването на Учебен център (УЦ) „Трендафила“ на Главния прокурор на Република България, с цел инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и GSM антени на УЦ „Трендафила“, Природен парк (ПП) „Витоша“ за подобряване обхвата и капацитета на телекомуникационния сигнал на учебния център

 

НАРЕЖДАМ:

 

І. Откривам процедура за отдаване под наем на част от имот - публична държавна собственост чрез търг с тайно наддаване при следните условия:

1. Обект, който ще се отдава под наем:  „Част от имот на УЦ „Трендафила“, ПП „Витоша“, представляваща площи от общо 40 кв.м., включващи площ за инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и площ от покривното пространство на сградата за поставяне на GSM антени“.

Площите, общо от 40 кв.м. са обособени, както следва:

  • Площ от 20 (двайсет) кв.м. от имота за поставяне на телекомуникационно инфраструктурно оборудване
  • Площ от 20 (двайсет) кв.м. от покривното пространство и кулата на УЦ „Трендафила“ за поставяне на GSM антени и за монтиране на мачта с антени.

2. Предназначение на обекта: за инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и GSM антени с цел подобряване обхвата и капацитета на телекомуникационния сигнал на учебния център.

3. Срок за отдаване под наем на обекта: 5 години, считано от датата на сключване на договора за отдаване под наем.

4. Специални изисквания към участниците: до участие в търга се допуска всяко физическо или юридическо лице, притежаващо разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за наземна мрежа и/или позволяваща предоставяне на електронни съобщителни услуги.

5. Начална тръжна цена: едномесечна наемна вноска в размер на 954 лв. (деветстотин петдесет и четири лева) с включен ДДС. В наемната цена не са включени консумативни разходи за ел. енергия.

Електрозахранването ще се осъществява от общата електроинсталация на сградата чрез самостоятелно табло. Отчитането на консумираната електроенергия ще се осъществява чрез контролен електромер. Монтирането на контролен електромер е за сметка на наемателя и се извършва едновременно с монтирането на съоръженията и оборудването. Наемателят може да поиска да ползва отделно електрозахранване, като сключи договор с доставчика за собствена сметка. Това става след писмено съгласуване с наемодателя, относно технологичния ред и начин на осъществяването без това да пречи и да уврежда ел. мрежата и токоподаването на наемодателя.

6. Начин на плащане и изисквания за обезпечения по изпълнение на договора:

- в тридневен срок след връчването на влязлата в сила заповед за избор на наемател, наемателят внася гаранционна вноска в размер на удвоена месечна наемна цена, предложена от него, по набирателната сметка на Прокуратура на Република България IBAN: BG37BNBG96613300139101, BIC: BNBGBGSD при БНБ, която обезпечава изпълнението на договора;

- наемната цена се заплаща за всеки месец до 10 - то число на текущия месец по  набирателната сметка на Прокуратура на Република България IBAN: BG37BNBG96613300139101, BIC: BNBGBGSD при БНБ, като задължението за превеждане на наемната цена по сметка на Министерство на правосъдието е на Прокуратура на Република България;

- консумативните разходи за ел. енергия, свързани с ползването на имота се определят ежемесечно на база показанията на контролно измервателните уреди и споразумителен протокол и се заплащат от наемателя по транзитната сметка на Прокуратура на Република България IBAN: BG46BNBG96613100139101, BIC: ВNBGBGSD при БНБ - Централно управление.

7. Депозит за участие в търга: Парична вноска в размер на 100 лева, която се внася по сметка на Прокуратура на Република България IBAN: BG37BNBG96613300139101, BIC: BNBGBGSD при БНБ - Централно управление, най - късно до изтичане на срока за подаване на заявленията.

8. Срок за получаване на тръжната документация: до 30 - ия ден, считано от деня следващ датата на публикуване на обявата за търга в национален ежедневник и в местен вестник. Тръжната документация се получава в сградата на Прокуратура на Република България, на адрес: гр. София, пл. „Света Неделя“ № 1, ет. 1, стая № 109, в рамките на работния ден – 8.30 ч. до 17.00 ч.

9. Заявления за участие в търга се подават в деловодството на Прокуратура на Република България в Съдебната палата, гр. София, бул. „Витоша“ № 2, ет. 4, стая 58а. Срокът за подаване на заявленията е до 17,00 часа на 35-ия ден, считано от деня следващ датата на публикуване на обявата за търг в национален ежедневник и в местен вестник.

10. Огледи на обекта могат да се извършват само след закупуване на тръжната документация до 35-ия ден, считано от деня следващ датата на публикуване на обявата за търг в национален ежедневник и в местен вестник, след предварително съгласуване на времето за извършване на огледа с Илияна Костова – главен специалист/СМЦ, снабдител, тел. 0882114158.

11. Търгът ще се проведе на 7-ия ден след изтичането на срока, посочен в т. 10 в административната сграда на Прокуратура на Република България, гр. София, пл. „Света Неделя” № 1, ет. 4, от 10.30 часа.

 

ІІ. Утвърждавам тръжната документация за провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от недвижим имот - публична държавна собственост с обект, който ще се отдава под наем: „Част от имот на УЦ „Трендафила“, ПП „Витоша“, представляваща площи от общо 40 кв.м., включващи площ за инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и площ от покривното пространство на сградата за поставяне на GSM антени“. Документацията съдържа препис от настоящата заповед, условия за участие в търга, проект на договор за наем, заявление за участие, информация за кандидата, декларации - за оглед, за приемане клаузите на договора, за липса на конфликт на интереси.

 

ІII. Условията на търга да се публикуват в национален ежедневник и в местен вестник. Препис от настоящата заповед, с изключение на състава на комисията, да се обяви в тридневен срок от издаването й на видно място в сградата на Прокуратура на Република България, гр. София, бул. „Витоша“ №2, Информационен център - стая 79, партер на Съдебната палата и на интернет страницата на Прокуратура на Република България.

 

 

 

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ТЪРГ С ТАЙНО НАДДАВАНЕ ЗА ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ НА ЧАСТ ОТ НЕДВИЖИМ ИМОТ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, С ОБЕКТ: „Част от имот на УЦ „Трендафила“, ПП „Витоша“, представляваща площи от общо 40 кв.м., включващи площ за инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и площ от покривното пространство на сградата за поставяне на GSM антени“.

 

РАЗДЕЛ I

ОПИСАНИЕ НА ОБЕКТА:

Отдаваната под наем част от имота на УЦ „Трендафила“ в размер на общо 40 кв.м. представлява:

  • Площ от 20 (двайсет) кв.м. от имота за поставяне на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и
  • Площ от 20 (двайсет) кв.м. от покривното пространство и кулата на УЦ „Трендафила“ за поставяне на GSM антени и за монтиране на мачта с антени.

На основание чл. 387 от Закона за съдебната власт министърът на правосъдието управлява имот – публична държавна собственост, представляващ УЦ „Трендафила“, ПП „Витоша“. Търгът за отдаване под наем с тайно наддаване се провежда съгласно Заповед   № ЛС-04-1465/30.08.2013 г. на министъра на правосъдието за упълномощаване на административните ръководители на органите на съдебната власт да организират и провеждат процедури за отдаване под наем на имоти или части от имоти – държавна собственост, изменена със Заповед №ЛС-04-1898/03.12.2014 г. на министъра на правосъдието, и Заповед № ЛС-04-983/06.06.2014 г. на министъра на правосъдието за възлагане на стопанисването на имота на главния прокурор на Република България.

 

РАЗДЕЛ ІІ

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ОБЕКТА, КОЙТО СЕ ОТДАВА ПОД НАЕМ

Предназначението на обекта е за инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и GSM антени с цел подобряване обхвата и капацитета на телекомуникационния сигнал на учебния център.

Използването на обекта е съобразно неговото предназначение и това няма да препятства осъществяването на дейността на служителите на учебния център и неговите посетители.

 

РАЗДЕЛ IІІ

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ТЪРГА. ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ЗАЯВЛЕНИЯТА                     

Участник в процедурата за отдаване под наем на недвижим имот – публична държавна собственост може да бъде всяко физическо или юридическо лице, притежаващо разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за наземна мрежа и/или позволяваща предоставяне на електронни съобщителни услуги.

Всички процедури свързани с изграждането, монтирането и ползването на съоръженията и оборудването са за сметка на участника.

            1. Всеки участник може да представи едно заявление за участие в търга, изготвено в съответствие с условията на тръжната документацията. Всички разходи за подготовка и участие в търга са за сметка на участниците. Представените заявления за участие в търга не се връщат.

            2. Представянето на заявления за участие в търга задължава участниците да приемат напълно всички изисквания и условия, посочени в тази документация. Поставянето на различни от тези условия и изисквания от страна на участника не ангажират по никакъв начин наемодателя.

            3. За разглеждане и класиране ще бъдат приети само заявления, които отговарят на нормативните изисквания, както и условията и изискванията, предвидени в настоящата документация:

            3.1. Заявленията трябва да бъдат представени в деловодството на Прокуратура на Република България в Съдебната палата, гр. София, бул. „Витоша“ № 2, ет. 4, стая 58а от кандидата лично или от упълномощен от него представител в запечатан непрозрачен плик или по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка, като върху плика се посочва адрес за кореспонденция, телефон и по възможност - факс и електронен адрес.  Наемодателят не носи отговорност за получаване на заявления в случай, че се използва друг начин за представяне.

            3.2. Заявлението и всички останали документи към него трябва да бъдат представени в запечатан, непрозрачен плик. Ценовото предложение се поставя в отделен, по-малък непрозрачен, запечатан плик, с ненарушена цялост, поставен в плика със заявлението за участие.

            3.3. Не се приемат и се връщат незабавно на кандидатите заявления за участие, които са представени след изтичането на крайния срок или са в незапечатан, прозрачен или в скъсан плик. Тези обстоятелства се отбелязват в съответния входящ регистър.

            4. Всички заявления се представят на български език без зачерквания и поправки, както следва:

               4.1. Върху големия плик трябва да бъде отбелязана следната информация:

  • Адрес на организиращия процедурата;
  • Име, адрес, телефон и факс на участника;
  • Следното означение: „За участие в търг с тайно наддаване за
    отдаване под наем на част от недвижим имот
    - публична държавна собственост, с обект: „Част от имот на УЦ „Трендафила“, ПП „Витоша“, представляваща площи от общо 40 кв.м., включващи площ за инсталиране на телекомуникационно инфраструктурно оборудване и площ от покривното пространство на сградата за поставяне на GSM антени;

               4.2. Ценовото предложение се поставя в големия плик и се надписва както следва:

  • Име на участника;
  • Надпис: „Предлагана цена”

Предложената наемна цена следва да бъде посочена с включен ДДС. Ако цената е изписана цифром и словом и е налице различие между сумите, ще се вземе предвид изписаната с думи стойност.

            5. При приемане на заявлението за участие върху плика се отбелязват поредния номер, датата и часът на получаването и посочените данни се записват във входящ регистър, за което на приносителя се издава документ.

            6. Наемодателят не се счита отговорен за каквато и да е компенсация по отношение на участниците, чиито заявления не са приети, нито в случаите, при които взима решение да не сключва договор за наем.

 

РАЗДЕЛ ІV

ДЕПОЗИТ ЗА УЧАСТИЕ В ТЪРГА

1. Депозитът за участие в търга е парична сума в размер на 100 лева, която се внася по сметка на Прокуратура на Република България IBAN: BG37BNBG96613300139101, BIC: BNBGBGSD при БНБ - Централно управление, най - късно до изтичане на срока за подаване на заявленията.

В плика със заявлението се прилага оригинален платежен документ за внесен депозит, издаден от банката, чрез която е извършен превода.

Внесеният депозит не се олихвява. Всички разноски по депозита са за сметка на участника в търга.

Заявления от участници, които не са внесли депозит за участие в търга няма да бъдат разглеждани.

2. Депозитът за участие в търга се задържа, когато:

   2.1. Участник оттегли заявлението си след изтичане на срока за подаването му;

   2.2. По вина на участника, определен за спечелил търга не се сключи договор за наем.

3. Депозитът се освобождават както следва:

   3.1. Депозитът на участника, определен за спечелил търга, се освобождава в срок до 5 работни дни от датата на сключване на договора за наем;

  3.2. Депозитите на останалите участници се освобождават в срок до 7 работни дни от датата на сключване на договора за наем с участника спечелил търга.

  3.3. При прекратяване на процедурата за провеждане на търга с тайно наддаване, депозитите на всички участници се освобождават в срок от 10 работни дни от прекратяване на процедурата.

Депозитите се освобождават без да се дължат лихви за периода, през който средствата законно са престояли в банката, посочена по т. 1 от настоящия раздел.

Депозитите се превеждат по банковите сметки, посочени от участниците в Приложение „Информация за кандидата”.

 

РАЗДЕЛ V

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

В големия плик се поставят следните документи:

1. Заявление за участие в търга (по образец);

2. Ценово предложение, поставено в запечатан плик;

3. Копие от документа за регистрация или единен идентификационен код съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, когато кандидатът е юридическо лице или едноличен търговец; копие от документа за самоличност, когато кандидатът е физическо лице;

4. Копие от лицензията за предоставяне на далекосъобщителни услуги;

5. Свидетелство за съдимост на членовете на органа на управление на кандидата, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително и на упълномощения представител (прокурист, търговски пълномощник) (оригинал или заверено копие);

6. Документ за внесен депозит за участие в търга (оригинал);

7. Копие от документ за закупени тръжни книжа. Сумата не подлежи на връщане независимо от резултатите на търга;

8. Декларация за свързани лица по смисъла на § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (от членовете на органа на управление на кандидата, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително и на упълномощения представител (прокурист, търговски пълномощник) (по образец);

9. Декларация за приемане на клаузите на договора (по образец);

10. Декларация за оглед (по образец);

11. Информация за кандидата (по образец);

12. Списък на всички приложени документи, подписан от участника;

13. В случай, че документите подадени със заявлението, не са подписани от управителя (управителния орган) лично, е необходимо да се представи нотариално заверено пълномощно на лицето подписало документите;

14. Нотариално заверено пълномощно на лицето упълномощено да представлява участника в търга (заверено копие).

Забележка: Лицата, които са упълномощени от кандидатите, подали заявление за участие, да присъстват при отваряне и разглеждане на ценовите предложения от комисията, се легитимират пред тръжната комисия с представяне на документ за самоличност и документ, удостоверяващ представителната власт.

Когато участник в търга представя заверено от него копие от документите, трябва да е положил своя подпис и печат върху тях и при поискване е длъжен да представи оригиналите на комисията за сравнение.

Документите трябва да са с дата на издаване, предшестваща подаването им със заявлението за участие не повече от три месеца или да са в срока на тяхната
валидност, когато такава изрично е записана в тях.

   

РАЗДЕЛ VI

ЦЕНОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

1. Всеки участник в търга има право да представи едно ценово предложение.

2. В ценовото си предложение участникът трябва да посочи месечна наемна цена, не пo-ниска от обявената първоначална месечна наемна цена.

3. Ценовото предложение следва да бъде подписано и подпечатано от законния или упълномощен представител на участника.

 

РАЗДЕЛ VІІ

НАЕМНА ЦЕНА И НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ 

1. Участникът е единствено отговорен за евентуални допуснати грешки или
пропуски в изчисленията на предложеното от него ценово предложение.

2. Плащанията на наемната цена се извършват в български лева в сроковете и условията, посочени в договора за наем.

 

РАЗДЕЛ VІІІ

КЛАСИРАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА

1. Разглеждането и класирането на заявленията се извършва от комисия, назначена със заповед № 6205/30.12.2014 г.

2. Заявленията за участие в търга се отварят в 10.30 часа, в сградата на административната сграда на Прокуратура на Република България, гр. София, пл. „Света Неделя” № 1, ет. 4.

3. Търгът се провежда само в случай, че присъстват най-малко трима от членовете на комисията, като при отсъствие на председателя й, същият се замества с един от членовете.

4. Търгът с тайно наддаване може да се проведе, в случай че поне един кандидат е подал заявление за участие, отговарящо на нормативните и тръжните условия за провеждане на търга.

5. В деня на провеждането на търга комисията разпечатва подадените пликове по реда на постъпването им и се запознава с редовността на подадените документи.

6. Участниците в търга или техни упълномощени представители могат да присъстват при отваряне и разглеждане на ценовите предложения от комисията.

7. Комисията отбелязва в протокола за разглеждане и класиране на ценовите предложения входящите номера на заявленията за участие в търга, имената или наименованията на участниците, платежните документи за внесения депозит, както и другите обстоятелства по редовността на подадените документи и предложените цени.

8. Критерий за оценка на предложенията е най-високата предложена месечна наемна цена.

9. Редовно подадените заявления се класират според размера на предложената месечна наемна цена на обекта. В случай, че двама или повече кандидати са предложили еднаква най-висока цена, председателят на комисията обявява резултата, който се вписва в протокола. Председателят на тръжната комисия уведомява писмено или по факс тези кандидати за деня и часа на провеждане на явния търг между тях. Явният търг се провежда по реда на чл. 47-50 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, като наддаването започва от предложената от тези участници цена със стъпка на наддаване 10 на сто от тази цена. Резултатите от търга се отразяват в протокола на тръжната комисия.

10. Въз основа на резултатите от търга, в 7- дневен срок от датата на провеждането му, се издава заповед, с която се определя участника спечелил търга, цената и условията на плащането.

11. Заповедта по предходната точка се съобщава на участниците в търга по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

12. Заинтересованите участници могат да обжалват заповедта за определяне на участника, спечелил търга с тайно наддаване, по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

РАЗДЕЛ ІX

ОСНОВАНИЯ ЗА НЕДОПУСКАНЕ ДО УЧАСТИЕ В ТЪРГА  

1. Не се разглежда заявление на участник, което:

- е постъпило в незапечатан или прозрачен плик;

- е постъпило в плик с нарушена цялост, нечетливо или с поправки;

- е постъпило след изтичане на крайния срок.

2. Не се разглежда ценовото предложение на участник, който:

- не е представил със заявлението за участие някой от изискуемите в документацията документи;

- е обявен в несъстоятелност или в производство по несъстоятелност;

- е в производство по ликвидация;

- е лишен от право да упражнява търговска дейност, включително - управител
или член на управителен орган на участника. В случай, че членовете са юридически
лица, това изискване се отнася за техните представители в съответния управителен
орган;

- е осъден с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността или
против стопанството, освен ако не е реабилитиран, включително управител или член на управителен орган на участника.

- е свързано лице по смисъла на § 1, т. 1 от Допълнителните разпореди на ЗПУКИ.

 

РАЗДЕЛ X

СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА НАЕМ

1. Договорът за отдаване под наем на обекта се сключва въз основа на влязлата в сила заповед за определяне на участника, спечелил търга с тайно наддаване, в 10-дневен срок и след представяне на надлежен документ за платена гаранция за изпълнение на договора в размер на удвоена месечна наемна вноска. Предаването и приемането на обекта се извършва в тридневен срок от подписване на договора.

2. В случай, че по вина на спечелилия търга участник не бъде сключен договора за наем, се приема, че същият се е отказал от сключването на сделката. В този случай търгът може да се прекрати или да се определи за наемател участника, предложил следващата по размер цена.

 

РАЗДЕЛ ХІ

ДРУГИ   

1. Всички срокове в настоящата тръжна документация се изчисляват по реда на Закона за задълженията и договорите.

2. За всички неуредени в настоящата тръжна документация въпроси се прилагат съответните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

3. Откриването на настоящата процедура и отправянето на покана не задължава наемодателя да сключи договор за наем.

4.Наемодателят не дължи каквото и да е обезщетение на участниците, чиито заявления не са приети, нито в случаите, при които взима решение да не сключва договор.

5. В случай на необходимост, наемодателят си запазва възможността да изменя документацията, за което всички лица, които са я закупили, ще бъдат своевременно уведомени.