Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова

3 Декември 2014 г.

Главният прокурор на Р България Сотир Цацаров и неговият заместник Пенка Богданова заминават на еднодневно официално посещение в Брюксел за среща с еврокомисаря по правосъдие, потребителите и равенството на половете Вера Юрова.

Главният прокурор на Р България Сотир Цацаров и неговият заместник Пенка Богданова заминават на еднодневно официално посещение в Брюксел за среща с еврокомисаря по правосъдие, потребителите и равенството на половете Вера Юрова. Срещата ще се проведе на 4 декември 2014 г. от 15.15 ч.

По време на срещата българската делегация ще представи предложенията на Прокуратурата на Република България за актуализиране на Стратегията за съдебна реформа и произтичащите от това изменения в Закона за съдебната власт.

Становището на ПРБ включва разделяне на ВСС на колегия на съдии и колегия на прокурори, пряк избор на магистратите, взаимодействие със съсловните организации, повишаване на капацитета на специализираните прокуратури. Ненамеса във вътрешното убеждение на всеки прокурор и възможност наблюдаващият прокурор да може да отменя указания на горестоящата прокуратура, са също част от предложенията на ПРБ.