Седем души са обвинени за проповядване на антидемократична идеология

26 Ноември 2014 г.

Седем са обвиняемите с мярка за неотклонение задържане до 72 часа с прокурорско постановление след проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България и ДАНС, съвместно с органи на МВР, в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (чл. 108 ал. 1 от НК) и Глава XIV (чл. 407 от НК). Това стана ясно на нарочен брифинг днес (26.11.2014 г.) с главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Седем са обвиняемите с мярка за неотклонение задържане до 72 часа с прокурорско постановление след проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България и ДАНС, съвместно с органи на МВР, в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (чл. 108 ал. 1 от НК) и Глава XIV (чл. 407 от НК). Това стана ясно на нарочен брифинг днес (26.11.2014 г.) с главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Операцията е проведена в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково. В нея са участвали над 40 прокурори и следователи от ОП-Пазарджик и ОП-Пловдив, 70 агенти на ДАНС и 300 служители на МВР. Причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб е направено с цел да се осигури пълна безопасност на екипите, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Обвинените са Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Те са обвинени за това, че са извършили престъпление против Републиката по Глава Първа от НК чрез проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на „Ислямска държава“, действаща на територията на Сирия и Ирак – престъпление по чл. 109, ал. 1 от НК (за Ахмед Муса) и чл. 109, ал. 2 – за членовете на групата.

Второто съставомерно деяние е за това, че в периода юли 2014 г. – ноември 2014 г. седемте лица са вършили пропагандна дейност за война по различен начин – словесно и чрез фотографии, колажи и видеоматериали в Интернет с логото на „Ислямска държава“ в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград (престъпление по чл. 407 от НК).

Ахмед Муса е обвиняем също за това, че в периода юли – ноември 2014 г. в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение и възхваляване на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“ (престъпление по чл. 108, ал. 1 от НК).

По време на операцията са извършени общо 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик. По ЗДАНС 26 души са задържани за срок от 24 часа. До настоящия момент са разпитани около 30 свидетели. При претърсвания са открити множество „рекламни материали” на ИДИЛ – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери. Иззети са и компютрите, чрез които обвиняемите са прокламирали във виртуалното пространство (чрез социални мрежи) идеите си за война за налагане на световен халифат, както и автомобилите, върху които са разлепени стикери на Ислямска държава.

Разследването и анализирането на иззетите материали продължава, възможно е привличане на още обвиняеми, уточниха участниците в пресконференцията.

„Това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване на религиозните чувства на наши съграждани“, подчерта г-н Цацаров.

Председателят на ДАНС уточни, че при операцията не са засегнати етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана. „Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията”, обясни г-н Писанчев.

Процесуално-следствените действия продължават.

Прикачени документи