Главният прокурор Сотир Цацаров: „Финансирането на тероризма не познава и не признава граници"

22 Юни 2018 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров участва в конференция на тема: „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика“, организирана от депутатите от Европейския парламент Филиз Хюсменова и Емил Радев.

Пълен текст на изказването на Главния прокурор:

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,

Уважаема госпожо председател на Специалната комисия по тероризъм на Европейския парламент,

Уважаеми народни представители,

Дами и господа,

На първо място, от името на всички присъстващи тук мои колеги от Прокуратурата на Република България, отправям  благодарност към организаторите на днешната конференция и лично към г-жа Хюсменова и г-н Радев. Благодаря им не само за поканата за участие към нас, а най-вече за изключително актуалната тема, която ще обсъждаме, и за инициативата им да ни съберат в тази зала, особено с авторитетното присъствие на г-жа Натали Грисбек.

Мисля, че днес България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което отговаря на съвременните изисквания и стандарти в тази област. Имам предвид Закона за мерките срещу финансирането на тероризма /особено след последните му изменения от м . март 2018 г./, Закона за противодействие на тероризма от 2016 г., както и измененията в чл. 108а от НК. Част от тези норми бяха приети с много спорове и дискусии, дори с остри критики, вкл. и в пленарната зала на тази сграда - за драстично нарушаване на човешките права, но според мен времето доказа, че сме на прав път и днес тези конюнктурни слова отдавна са забравени. В същото време, за добро или лошо, както прокурорите от Специализираната прокуратура, така и съдиите от Специализирания наказателен съд придобиха немалък практически опит по дела с такъв предмет. Такова е, мисля, състоянието на антитерористичното законодателство и опит на правоохранителните органи в повечето европейски страни.

Това, което е нужно сега, не само на нас, а и на всички наши партньори в борбата срещу тероризма и всички форми на неговото финансиране, е ново, качествено ново ниво на международно сътрудничество. Това включва информационен обмен, полицейско сътрудничество, сътрудничество между разузнавателните служби и правоохранителни органи, работещи правни инструменти за международно разследване и събиране на доказателства,блокиране на активи и т.н.

Финансирането на тероризма не познава и не признава граници – нито междудържавни, нито такива, причинени от разликите в националните правни  системи. Нужна ни е точно такава степен на сътрудничество между държавите членки на ЕС и въобще между всички държави, за които тероризмът е враг номер едно – без граници за информационния обмен и за общите правни действия.

И аз вярвам,че днешната конференция е крачка напред, точно в тази правилна посока.

Благодаря за вниманието!