Задържан за държане на 5 кг марихуана остава в ареста, след поддържано искане от Апелативна прокуратура – Велико Търново

22 Юни 2018 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, подържано от Апелативна прокуратура – Велико Търново, задържан за държане на марихуана с цел разпространение, остава в ареста.   Апелативен съд – Велико Търново не уважи поредното искане на защита на обвиняемия за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека и потвърди  взетата спрямо лицето мярка „задържане под стража“, като правилна и законосъобразна.

Окръжна прокуратура – Велико Търново е привлякла Б. П. в качеството на обвиняем,  за това, че на 23.03.2018г., в гр. Велико Търново, в съучастие като извършител с друго лице, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, придобил и държал наркотични вещества с цел разпространение  –  5,221 килограма коноп /канабис, марихуана/ на стойност 31 326 лева. Както и за това, че на същата дата, на друг адрес, сам държал наркотични вещества – 1,503 грама коноп /канабис, марихуана/ на стойност 9,01 лева. Или общо 5,222 кг коноп.   – Престъпление по чл. 354а  от НК.

Съдът прие доводите на прокуратура, че към момента не са настъпил нови обстоятелства, които да налагат промяна на взетата мярка за неотклонение. От събраните по делото  доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянията, за които е обвинен. С оглед тежестта на извършеното престъпление и обстоятелството, че лицето вече е санкционирано за извършеното престъпление  с предмет наркотични вещества се прие, че и към настоящият момент опасността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление не е отпаднала. Поради това въззивната инстанция потвърди взета мярка  за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново  действията по разследването продължават.