По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, спрямо непълнолетния обвиняем С.Г. на 15г. за кражба , грабеж и притежаване на упойващи вещества

14 Май 2018 г.

На 14 май 2018г. по искане на Районна прокуратура-Казанлък, съдът определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо  С.Г. на 15г. от гр.Казанлък, привлечен като обвиняем за това, че в периода от 10 април до 08 май 2018г., в гр.Казанлък в условията на продължавано престъпление на три пъти като непълнолетен е отнел чужди движими вещи- 31 бр. лотарийни билети от владението на М.Т. на 19г. , мобилен телефон от владението на И.И. на 13г., дамско портмоне със сумата от 175лв., лична и дебитна карти от владението на Д.К. на 66г. без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои– престъпление по чл.194 ал.1 вр.с чл.26 ал.1 във връзка с чл.63 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс на 08 май 2018г. в гр.Казанлък като непълнолетен е извършил грабеж като е употребил за това сила и е отнел чанта, портмоне, сумата от 8 лв., мобилен телефон и карта за пътуване от владението на Н.М. на 87г.- престъпление по чл.198 ал.1 във вр. с чл.63 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс. На 08 май 2018г. в гр.Казанлък без надлежно разрешително е държал в себе си високорисково наркотично вещество – амфетамин – престъпление по чл.354а ал.3 т.1 във вр. с чл.63 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че С.Г. на 15г. е извършил кражба на вещи от различни собственици през периода 10 април до 08 май 2018г. Същият е отнел лотарийни билети, след като продавач-консултантът му ги е подал, за да си избере един от тях. С.Г. е дръпнал от ръцете му всичките билети и е избягал. От свидетеля И.И. на 13г. е отнел мобилен телефон, след като му е бил предоставен, за да позвъни. Вещите на Д.К. на 66г. били оставени на пейка до самата свидетелка и преминавайки покрай нея С.Г. ги взел и избягал. На 08 май 2018г. в гр.Казанлък се разминавал с възрастната свидетелка Н.М и дръпнал чантата от ръката й, съборил жената на земята и избягал. На същата дата при извършен обиск на лице в дрехите на С.Г. е намерено наркотично вещество  -амфетамин.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, изготвена е оценителна експертиза, извършени са разпознавания на лице, обвиняемото лице е привлечено към наказателна отговорност и производството ще приключи в най-кратки срокове. Обвиняемият С.Г. е непълнолетен , неосъждан и му е налагана възпитателна мярка  по чл.13 ал.1 т.5 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател/.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянията и на извършителя им, който, макар и непълнолетен е извършил в кратък период от време три тежки умишлени престъпления по смисъла на Наказателния кодекс и единствено тази мярка за неотклонение би  могла да осуети извършването и на други престъпления.

За престъпленията, в които е обвинен се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 1 до 3 години, тъй като извършителят е непълнолетен и закона предвижда по-леко наказание.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Ст.Загора.