Непълнолетен предаден на съд за блудство и свождане към блудствени действия

10 Май 2018 г.

Районна прокуратура – Оряхово е внесла в съда обвинителен акт срещу непълнолетния С.М.  за извършено от него блудство с момиче, ненавършило 18 години и свождане към блудствени действия с користна цел – престъпления по чл. 155, ал.5 вр. ал.3 вр. ал.1 НК и по чл.150, ал.1 НК.

Обв. С.М. /на 17 години/ е от гр. Оряхово, обл. Враца. От фактическото съжителство на неговите родители била родена и пострадалата, която обаче не била припозната от бащата. След като родителите на двете деца се разделили, те останали да живеят със своята майка и леля.

По време на Великденските празници през 2017 г. С.М., негови приятели и пострадалата се разхождали в гр. Оряхово. Обвиняемият предложил на един от тях да блудства с момичето срещу сумата от 10 лева. Въпреки изразеното несъгласие от нейна страна, С.М. я принудил, като й нанесъл няколко удара по главата. Впоследствие и обвиняемият блудствал с пострадалата, като сломил съпротивата й отново с побой.

В края на м. май 2017г. майката на двете деца била настанена за лечение в Център за психично здраве – Враца, поради обостряне на психичното й заболяване. Лелята на С.М.  и  пострадалата не била в състояние да се грижи за тях, което обстоятелство споделила със своя роднина.

На 07.06.2017 г. последната подала сигнал до Дирекция „Социално подпомагане“ – Оряхово за деца в риск. Била образувана проверка от Агенция за закрила на детето, по време на която бащата на обвиняемия разказал пред социалния работник, че при проведен разговор с дъщеря си тя е споделила за осъщественото сексуално насилие спрямо нея. Директорът на С“СП“-Оряхово подал незабавно сигнал  до органите на МВР, след което било образувано досъдебно производство.

Заключението на комлексната съдебно –психиатрична експертиза на непълнолетния обвиняем е, че освидетелстваният е психично здрав и е разбирал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си.

Предстои насрочване на разпоредително заседание.