На съдебната власт в България й трябват не само усмихнати, но и компетентни съдебни служители

26 Април 2018 г.

Студенти в новооткритата специалност „Съдебна администрация“ в Икономическия университет във Варна влязоха днес в Съдебната палата на площад „Независимост“ за среща в рамките на Деня на откритите врати в Апелативната прокуратура и Апелативния съд. Традиционната съвместна инициатива на двете апелативни институции тази година премина под надслов „Открито за съдебната власт“.

Прокурорите от Апелативната прокуратура Стефка Якимова, която е и говорител, и Станислав Андонов разказаха за личния си избор и пътя, извървян от желанието до осъзнатия стремеж да бъдеш обвинител.

Чест е да служиш на закона, да работиш в името на справедливостта, но тежестта от взетото решение, което променя човешки съдби, е огромна отговорност. Чисто човешките откровения на прокурорите от Апелативната прокуратура и съдия Росица Тончева от Апелативния съд приковаха вниманието на бъдещите съдебни служители.

Съдебната власт има потребност от ново поколение съдебни служители, от които се иска не само вежливо отношение към граждани, магистрати и защитници,  но и почти енциклопедични знания, добра езикова подготовка, правни знания, както и умения в дигиталния свят, който навлиза и в правото и съдебната система.

На финала на Деня на открити врати младите хора получиха своите първи удостоверения за посещението си в Съдебната палата, които им връчиха председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян и прокурор Якимова. Студентите получиха и покани да работят в съдебната система, без значение дали за прокуратурата или съда. С обща снимка за спомен от първата среща на живо със съдии и прокурори завърши Денят на отворените врати.

По традиция съвместната инициатива за двете апелативни институции се провежда и посвещава на Деня на българската Конституция – 16 април, когато се отбелязва и професионалният празник на юристите в България. Тази година Денят на Конституцията съвпадна и с 20-годишнината на двете институции, създадени през 1998 год.