Ученици се запознаха с „човекът под тогата“ по време на Деня на отворените врати в Районна прокуратура – Несебър

25 Април 2018 г.

„Човекът под тогата“ бе поставен в центъра на Деня на отворените врати в Районна прокуратура – Несебър. На прокурорите гостуваха ученици от 8-ми и 11- ти клас на  несебърското СОУ „Любен Каравелов“. Младежите и девойките бяха посрещнати лично от Административния ръководител на магистратурата г- жа Радост Бошнакова, която ги поздрави и запозна с функцията на прокуратурата и работата, която ежедневно извършва „човекът под тогата“. 

Екип от прокурори и съдебни служители проведоха беседа с подрастващите за най-често изразените и характерни престъпни прояви  от непълнолетни извършители. На гостите бе разяснена наказателната отговорност, която носят навършвайки 14 –годишна възраст, обяснени бяха особеностите и спецификите при разглеждане на дела за престъпления извършени от непълнолетни. Акцент бе поставен върху престъпленията с предмет наркотични вещества, престъпленията против телесната и половата неприкосновеност, както и киберпрестъпленията. Част от лекторите бе и г-н Димо Димов - Инспектор Детска педагогическа стая  при РУ на МВР – Несебър, който обърна внимание и на друг изключително важен социален проблем-децата като жертви на насилие. На децата бе разяснена възможността да сигнализират компетентните органи в случай на упражнена форма на насилие спрямо тях и избягване влиянието на криминогенна микросоциална среда, чрез подаване на сигнал на денонощен телефон 112 или в Прокуратурата.  

Учениците се запознаха с работата на административните служби в Районна прокуратура – Несебър - деловодство, регистратура и архив.