Районна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 42-годишен мъж за блудство с малолетно момиче

23 Април 2018 г.

Районна прокуратура - Стара Загора внесе обвинителен акт за блудство спрямо 42-годишния Л. Ф., за това, че на 13.12.2017 г. в гр. Стара Загора, извършил действия с цел да  възбуди и удовлетвори полово желание, без съвкупление по отношение на лице ненавършило 14-годишна възраст, като деянието е извършено чрез използване на безпомощното състояние на пострадалата - престъпление по чл.149,ал.2,т.3 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че Л.Ф. познавал 13-годишното пострадало момиче, което била с лека умствена изостаналост. Те били съседи. На 13.12.2017 г. Л. Ф. изчакал приемната майка на детето да излезе от дома им, след което влязъл в апартамента и под лъжлив предлог накарал пострадалата да излезе от жилището. Обвиняемият отвел пострадалата в своето жилище, където извършил блудствени действия с малолетното момиче.

По-късно пострадалата споделила с майка си за действията на обвиняемия. Незабавно били сигнализирани органите на полицията и Л.Ф. бил задържан. Била назначена комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата, предвид заболяването й. Видно от заключението на вещите лица, тя не е могла да възприема правилно обективната действителност и извършеното спрямо нея и да му противодейства съответно, което обуславя квалифициращия признак на безпомощно състояние.

Към настоящия момент се очаква насрочване на делото за разглеждане от състав на Районен съд – Стара Загора.