Софийска районна прокуратура задържа лице (чужд гражданин), за извършена от него взломна кражба от магазин за продажба на техника в центъра на София

23 Април 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

 - На 19.03.2018 г., в гр. София, от магазин за компютри и аксесоари, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – повреждане на ролетна щора на магазина, както и натиск на входна стъклена врата, е била отнета чужда движима вещ – преносим компютър „Apple IMac”, от владението на А. П., без негово съгласие с намерение противозаконно да бъде присвоен.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е чуждият гражданин Д., действал като съизвършител с лице, което до момента не е установено. Изготвено е постановление за привличане към наказателна отговорност на Д., като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на Д. за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 24.04.2018 г., – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.