Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за вещно укривателство и документно престъпление

3 Април 2018 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 21-годишен за вещно укривателство и документно престъпление

Обвинението срещу Георги В. е за това, че на 10.06.2017 г. в гр. Велико Търново, с цел да набави за себе си и за Димитър Т. имотна облага, спомогнал да бъде отчуждена чужда движима вещ - мобилен апарат марка „Сони Xperia Z5 на стойност 560 лева, собственост на пострадалия  за която знаел, че е придобита от Д. Т. чрез престъпление по чл. 207 от НК - намерил чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщил за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил. Престъпление по чл. 215 от НК.

 Повдигнато му е обвинение и за това, че на 10.06.2017 г. в гр. Велико Търново потвърдил неистина в декларация от негово име като залогодател към заложен билет, че е собственик на заложената вещ и употребил този документ пред служител на заложна къща, като доказателство за невярно удостовереното обстоятелство. Престъпление по чл. 313, от НК.

На 31.10.2016 г.  пострадалият  закупил от „Мобилтел“ мобилен апарат „Сони Xperia Z5 Compact Black Mat 25“, в който поставил сим-карта, на негово име и го дал за ползване на сина си. На 30.05.2017 г. синът му ползвал такси и като се прибрал в дома си установил, че липсва мобилния му телефон и казал на баща си. Двамата отишли до пиацата, където се опитали да намерят таксиметровия  автомобил, но не го открили.  

Телефонът бил намерен същия ден паднал пред дискотека „Органза“, от непълнолетният Д. Т. Взел го и го ползвал до 10.06.2017 г., когато помолил обвиняемият да го продаде в заложна къща след като му обяснил, че го е намерил. Обещал да му заплати за услугата от получените за телефона пари.

Двамата отишли в заложна къща, където обвиняемият излъгал, че телефонът е негов. Георги В. подписал  за  Заемател изготвения заложен билет, като в декларацията удостоверил, че е собственик на заложената вещ и получил за него 200 лв.  Двамата си разделили парите и ги похарчили за свои нужди.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.