Окръжна прокуратура-Хасково наблюдава досъдебно производство за контрабанда на цигари

23 Март 2018 г.

В Окръжна прокуратура-Хасково се наблюдава досъдебно производство за това, че на 22.03.2018 г., през ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил влекач с прикачено хладилно полуремарке, са пренесени през границата на страната, от Република  Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно: 33 638 кутии цигари от различни марки, на обща стойност 170 605 лева –  престъпление по чл. 242, ал. 1, буква. „Д” от Наказателния кодекс.

На 22 март 2018 г., на ГКПП-Капитан Андреево, от Република Турция в Република България, влязъл товарен автомобил, марка “ДАФ”, с прикачено към него хладилно полуремарке, управляван от украинския гражданин Вадим О., на 38 г. Товарният автомобил бил отклонен за митническа проверка. При извършената такава, на 23.03.2018 г., в хладилното ремарке е бил установен тайник – двоен под, в който са били открити укрити и недекларирани общо 33 638 броя кутии цигари от три различни марки.

За 24 часа по Закона за Митниците е задържан водачът на товарния автомобил – Вадим О. По досъдебното производство се извършват активни процесуално-следствени действия – извършен е оглед на местопроизшествие, претърсване и  изземване. Предстоят разпити на свидетели, както и предявяване на обвинение на украинския гражданин.

Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково.