По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо рецидивист, осъждан 20 пъти, извършил кражба

19 Март 2018 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Здравко Д., на 39 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 05.01.2018 г. в гр. Стара Загора в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи: 1 бр. портмоне и пари на обща стойност 169 лева, от владението на собственика, без негово съгласие с намерението  противозаконно да ги присвои, - престъпление по чл.196,ал.1,т.1 вр. чл.194,ал.1 вр. чл.29,ал.1,б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

На 5.01.2018 г., обвиняемият се намирал в централната градска част в близост до търговски обект. Пострадалата извършвала покупки и след като платила, оставила портмонето си на плота, като започнала да прибира закупената стока. В този момент обв. Здравко Д. взел портмонето и побягнал. Синът на пострадалата, който бил с нея подгонил извършителя, който по пътя изхвърлил портмонето, като взел само паричната сума. Отнетите средства Здравко Д. разходвал за лични нужди.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан 20 пъти за престъпления от общ характер – предимно за извършени кражби. Деянието на 05.01.2018 г.  е извършено в условията на опасен рецидив, след като на 18.09.2016 г. обв. Здравко Д. е бил освободен от затвора.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Здравко Д.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Взетата спрямо Здравко Д. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.