По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо рецидивист, извършил кражба

19 Март 2018 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Йордан А., на 23 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в периода 25.02.2018 г. до 04.03.2018 г. в село Горно Ботева, общ. Стара Загора, в условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, отнел чужди движими вещи: 1 бр. ел.резачка за дърва, 1 бр. косачка, 1 бр. водна помпа,1 бр. бутилка ацитилен с горелка, 2 бр. газови горелки, тип „пърлачки“, 1 бр. газов котлон. 1 бр. метален казан с вместимост 100 литра, 2 бр. чували с полар, комплект градински инструменти, 10 м. трифазен кабел и кухненски нож, всичко на стойност 535 лева, от владението на собственика, без негово съгласие с намерението  противозаконно да ги присвои, - престъпление по чл.196,ал.1,т.2 вр. чл.195,ал.1,т.3,т.4 вр. чл.194,ал.1 вр. чл.29,ал.1,б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

Обвиняемият отишъл до имота на пострадалия в с. Горно Ботева, общ. Стара Загора, и използвайки техническо средство разбил вратите. След като си осигурил достъп до вътрешността на помещенията, той отнел различни битови вещи, които в последствие отнесъл в дома си и ги продал на трети лица.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан 7 пъти за престъпления от общ характер – кражби, хулиганство и грабеж. Деянието в периода 25.02.-04.03.2018 .г  е извършено в условията на опасен рецидив, след като на 30.06.2016 г. обв. Йордан А. е бил освободен предсрочно условно от затвора, с остатък от наказанието от 7 месеца.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Йордан А.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Йордан А. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.