Извършители на грабеж на територията на манастир „Св. Архангел Михаил“, са наказани с ефективно наказание „лишаване от свобода“ след споразумение със Софийска районна прокуратура

29 Януари 2018 г.

На 24.06.2016 г., около 19:15 часа, свидетелят П. – игумен на манастир „Св. Архангел Михаил“, находящ се в землището на с. Кокаляне и свидетелката Н. – послушница в манастира, се намирали в една от стаите на светата обител и гледали телевизия, когато чули необичан шум идващ отвън.

На 24.06.2016 г., около 19:15 часа, свидетелят П. – игумен на манастир „Св. Архангел Михаил“, находящ се в землището на с. Кокаляне и свидетелката Н. – послушница в манастира, се намирали в една от стаите на светата обител и гледали телевизия, когато чули необичан шум идващ отвън. П. установил, че шумът идва от посока на котелното помещение на манастира и излязъл навън, за да провери каква е причината. В описаното помещение П. намерил три непознати за него лица, а именно – обвиняемият Трайко Лазаров Асенов, обв. Божидар Тодоров Илиев и неустановено до момента лице. Двамата обвиняеми и неустановеното лице нанесли няколко удара в областта на главата на свидетеля П., съборили го на земята и издърпали от ръцете на последния мобилния му телефон марка „Нокиа“. След това те завързали с кабел ръцете на поваления свидетел и взели от него и сумата от 200 лева, след което избягали с гореописаните вещи.

Описаното деяние съставлява извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, за което е образувано и водено досъдебно производство, под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура. След приключване на производството, делото е внесено в Софийски районен съд, ведно с обвинителен акт за описаните по-горе престъпления.

В хода на съдебното производство е постигнато споразумение между прокуратурата и защитниците на двамата подсъдими, като им определено наказание лишаване от свобода за срок от една година, при първоначален строг режим

На пострадалия е възстановена стойността на инкриминираните вещи.

Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.