По внесен обвинителен акт на СГП срещу стрелеца от квартал „Лагера“ СГС постанови 13 години и 4 месеца ефективна присъда

5 Януари 2018 г.

Днес, 5 януари 2018 г., по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), внесен след разследване приключило в рамките само на два месеца, Софийски градски съд (СГС) постанови 13 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ на Венцеслав В.

Днес, 5 януари 2018 г., по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), внесен след разследване приключило в рамките само на два месеца, Софийски градски съд (СГС) постанови 13 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ на Венцеслав В.

Съдебното следствие е протекло по съкратена процедура, след като подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства по делото и се е признал за виновен. Наложеното от СГС наказание е било определено след предвидената в закона редукция, като първоначално е било в размер на 20 години. Венцеслав В. е признат за виновен за умишлено убийство. Той трябва да изплати и обезщетение от 250 хил. лв. на двете си деца.

Припомняме, че на 27 октомври 2017 г., СГП внесе обвинителен акт срещу Венцеслав В. за извършено от него на 18 август 2017 г. убийство на съпругата му – престъпление по чл. 116 ал.1,т. 6 вр. чл. 115 от НК.

Венцеслав В. и съпругата му се намирали в трайно влошени взаимоотношения и живеели разделено. Тя полагала грижа за двете им малолетни деца.

Тъй като при срещите им Венцеслав В. бил агресивен и отправял заплахи към нея, по молба на пострадалата спрямо съпругът й била издадена заповед за защита по реда на Закона за защита от домашно насилие.

На 18 август 2017 г. пострадалата подала жалба в Районна прокуратура гр. София (СРП), че съпругът й я притеснява, не спазва издадената от Софийски районния съд (СРС) заповед и тъй като притежавал огнестрелно оръжие, тя се притеснява за живота си.

В ранния следобед на същия ден пострадалата се намирала със своя приятелка в заведение в кв. Лагера, когато към тях се приближил Венцеслав В.

След поредно пререкание със съпругата си, той извадил пистолет и възпроизвел 5 изстрела.

Проектилите попаднали в главата, гръдната и коремна област на съпругата му, и причини наранявания, несъвместими със живота.

Възпроизвеждането на изстрели в заведението застрашило живота и здравето на останалите клиенти в него, намиращи се в близост до масата на пострадалата.

Венцеслав В. е осъден и за незаконно държане на огнестрелно оръжие – престъпление по чл. 339 от НК.