Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд румънски гражданин, нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал

3 Януари 2018 г.

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу румънски гражданин, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил пътно произшествие при което загинал човек.

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу румънски гражданин, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил пътно произшествие при което загинал човек.

Обвинението срещу Мариан С. е за това, че на  24.05.2016 г., по път  гр.Русе - гр.Велико Търново, в района на землището на гр.Бяла,  при управление на товарен автомобил „Ивеко“ с румънска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата, като при избиране скоростта на движение, превишил разрешената  скорост 50км/ч., като се движел със скорост от 95,5 км/ч., навлязъл в насрещната лента за движение, като по непредпазливост причинил смърт на едно лице и телесни повреди на едно лице: смърт на Десислава К. на 47 години и средни телесни повреди на Тошко К. на 53 години. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

 

  Обвиняемият работел като шофьор и извършвал международни превози на товари. На 24.05.2016 г. управлявал товарен автомобил „Ивеко“, за да превози пластмасови материали от гр. Букурещ, Румъния до гр. Кърджали, България. В следобедните часове  се движил по път гр.Русе - гр.Велико Търново. По същия път, но в противоположна посока се движил лек автомобил „Хюндай Лантра“, управляван от пострадалия Тошко К.

В 15:36 часа товарният автомобил навлязъл в ляв завой със скорост от 95,5 км/ч., в резултат на което,  превозното средство загубило устойчивост и се отклонило наляво. Обвиняемият опитал да овладее и да контролира движението на автомобила, но не успял. Непосредствено след като излязъл от завоя, камионът пресякъл  пътната маркировка и преминал в насрещната пътна лента. В момента, в който т.а. „Ивеко“ напуснал завоя и навлязъл в средната пътна лента, пострадалият  видял движещия се срещу него товарен автомобил и отклонил управлявания от него лек автомобил надясно, като частично навлязъл в пътния банкет. Независимо от това, между двете превозни средства настъпил челно-страничен удар.  От ударът всеки от четиримата пътници в лекия автомобил получил различни телесни увреждания, като сериозно пострадала Десислава К., която починала в резултат на причинените травми.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.