Окръжна прокуратура- предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедист

20 Декември 2017 г.

Окръжна прокуратура- Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедист.

Окръжна прокуратура- Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедист.

Обвинението срещу Евгени Г. е за това, че на 16.05.2016 г., около 21,45  часа път Севлиево - Габрово,  при управление на лек автомобил „Опел”, нарушил правилата за движение по пътищата. При избиране скоростта на движение като водач е длъжен да се съобрази с атмосферните условия, със състоянието на пътя, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре, пред всяко предвидимо препятствие и да  намали скоростта и в случай на необходимост да спре когато възникне опасност за движението, като по непредпазливост причинил смъртта на движещия се пред него в същата посока велосипедист Веселин И. Престъпление по чл343, вр. чл.342  от НК.

На 16.05.2016  г., обвиняемият се движил с автомобила си от гр.Севлиево в посока гр.Габрово със скорост от 78,5 км./ч. В този момент попътно на автомобила се  движел и велосипедиста Веселин И., който бил без светлини и светлоотразители. Навлизайки в местността „Чакала“, водача не възприел като опасност на пътя движещия се велосипедист, в резултат на което го блъснал с дясна част на предната броня. От удара, велосипедистът  се ударил в  предното стъкло, след което отхвръкнал отстрани на пътното платно. Обвиняемият спрял и отишъл при пострадалия, който не давал признаци за живот.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.