Двама осъдени за опит за телефонна измама на възрастни хора след споразумение с Районна прокуратура – Троян

20 Ноември 2017 г.

Двама мъже от гр. Сопот, направили опит за телефонна измама на възрастни хора са осъдени след одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Троян.

Двама мъже от гр. Сопот, направили опит за телефонна измама на възрастни хора са осъдени след одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Троян.

Иван Т. като извършител и Иван В.  като помагач са призната за виновни за това, че на 28.08.2017 около 14.30 часа до 29.08.2017г. около 14.00 часа в гр. Троян, обл. Ловешка и в съучастие, с друго не установено по делото лице /извършител/, направили опит с цел да набавят за себе си,  имотна облага, като подържали у 77-годишен мъж, заблуждение, че провеждал телефонен разговор с ,,полицай Пламен Христов" от Полицията в гр. Троян, който им съобщил, че в момента се провежда полицейска операция за залавяне на телефонни измамници и същите идвали към него да го измамят, във връзка с това трябвало да остави паричната сума с която разполагал в момента, в общ размер на 4 260лв, зад паметника на загиналите във войната, за да ги вземат измамниците и те да ги заловят и с това направили опит да му причинят  имотна вреда в размер на 4 260 лв., като деянието останало недовършено по независещи от тях причини -  били заловен от органите на полицията при РУМВР-Троян;

Осъдени са и за това, че по същата схема, на 29.08.2017 около 14.30 часа в гр. Троян, при условията на продължавано престьпление в съучастие, направили опит с цел да набавят за себе си,  имотна облага, подържал у 78-годишна жена, заблуждение, че провеждал телефонен разговор с ,,полицай Пламен Христов", които им съобщил, че в момента се провежда полицейска операция за залавяне на телефонни измамници и същите идвали към нея да я измамят, във връзка с това трябвало да остави паричната сума в размер на 2 760лв., на портата на дома си, за да ги вземат измамниците и те да ги заловят и с това направили опит да й причинят имотна вреда в размер на 2 760лв., като деянието е останало недовършено по независещи от тях  причини - били заловен от органите на полицията. Престъпление по чл. 209 НК.

 Двамата извършители са осъдени на  по две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал.1 от НК е отложено за изпитателен срок от   пет години.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.