Окончателна присъда за побой, от който пострадали невинни хора в заведение в с. Михайлово

9 Ноември 2017 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Козлодуй съдът е признал за виновен Ивайло А. за причинени телесни повреди на две лица – престъпление по чл. 131, вр. ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 7, вр. чл. 129, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Козлодуй съдът е признал за виновен Ивайло А. за причинени телесни повреди на две лица – престъпление по чл. 131, вр. ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 7, вр. чл. 129, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

Вечерта на 29.07.2016 г. осъденият А., заедно с приятеля си, бил в питейно заведение в центъра на с. Михайлово, общ. Хайредин. В празничната атмосфера по повод събора на селото някои от посетителите се забавлявали с палене и хвърляне на пиратки между масите. По този повод били отправяни забележки, взаимни вербални нападки, които прераснали в скандал и последвало сбиване, по време на което Ивайло А. получил удари от Ц.Й. След намеса на присъстващите в заведението те били разтървани, а скандалът потушен.

Осъденият обаче останал раздразнен от нанесения му побой и след като се прибрал у дома се опитал да се свърже с полицията и да се оплаче от станалото, но не успял.

Близо два часа след инцидента, той взел решение да раздаде „собствено правосъдие“ на виновните, като за целта се снабдил с дървен кол – дръжка от брадва.

След употреба на алкохол, той се качил в лекия си автомобил и отпътувал към въпросното заведение. Паркирал навън и директно се отправил към масата, на която същата вечер седели неговите опоненти. Без да се увери, че техните места вече били заети от други хора, той без предисловие, неочаквано и безпричинно за седящите към него с гръб, започнал да им нанася удари с дървения кол.

 В резултат на действията на Ивайло А. единият от пострадалите – П.Д., получил счупване на лакътната кост, довело до трайно затруднение на движението с оздравителен период от около три месеца Другият – А.Т., бил с разкъсно-контузни рани на главата и предмишница.

За извършеното престъпление Районен съд – Козлодуй е определил на Ивайло А. наказание от две години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Приведена е била в изпълнение предходната присъда на Районния съд в Монтана от 2013 г. за причинена от него тежка телесна повреда, с която му е било наложено наказание от три години „лишаване от свобода“.

След подадена жалба от осъдения А., Окръжен съд – Враца е потвърдил изцяло първоинстанционната присъда на РС - Козлодуй.