Мъж, нарушил правилата за движение и допуснал пътно произшествие с един загинал е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Велико Търново

25 Октомври 2017 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж, нарушил правилата за движение и допуснал пътно произшествие с един загинал.

Обвинението срещу Стефан Т. е за това, че на 29.06.2016 г. на път София-Варна, на територията на общ. Стражица, обл. Велико Търново, при управляване на лек автомобил “Фиат”, нарушил правилата за движение като: на пътно платно с три ленти, навлязъл и се движил в крайна лява лента; като пресякъл единична непрекъсната линия М1

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж, нарушил правилата за движение и допуснал пътно произшествие с един загинал.

Обвинението срещу Стефан Т. е за това, че на 29.06.2016 г. на път София-Варна, на територията на общ. Стражица, обл. Велико Търново, при управляване на лек автомобил “Фиат”, нарушил правилата за движение като: на пътно платно с три ленти, навлязъл и се движил в крайна лява лента; като пресякъл единична непрекъсната линия М1 от надлъжната маркировка; като нарушил забрана за изпреварване; като не контролирал непрекъснато превозното средство, което управлява и като превишил допустимата за извън населено място скорост и се движил със скорост 116,3 км/ч., в резултат на което предизвикал настъпването на пътнотранспортно произшествие с насрещно движещия се товарен автомобил „ДАФ“ с прикачено полуремарке, управляван от чешки гражданин и по непредпазливост причинил смъртта на Данислава Б. Престъпление по чл. 343, ал.1, вр. чл.342 от НК.

На 29.06.2016 г. обвиняемият пътувал с управлявания от него лек автомобил в посока към гр. София, като на предната седалка до него се возела пострадалата Данислава Б. Около 13:40 ч. достигнал км. 166, на територията на общ. Стражица. Движейки се със скорост около 116,3 км/ч., предприел изпреварване на два автомобила, пресичайки непрекъснатата линия на маркировката. В този момент насрещно се движела колона от шест товарни автомобила, превозващи специална продукция – боеприпаси. Обвиняемият загубил устойчивостта на автомобила си, навлязъл в крайната южна пътна лента, в резултат на което настъпил челен удар с втория в колоната товарен автомобил. В резултат на катастрофата спътничката на обвиняемия загинала на място.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.