Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, който при маневра назад причинил смърт на жена

24 Октомври 2017 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 40-годишен мъж, който при маневра назад по непредпазливост причинил смърт на жена.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 40-годишен мъж, който при маневра назад по непредпазливост причинил смърт на жена.

Обвинението срещу Милен К. е за това, че на  17.03.2017 г., в село Писарево, общ. Горна Оряховица, на ул. „Родопи“, при управление на лек автомобил „Мерцедес Спринтер 212 ДКА“, нарушил правилата за движение, като преди да започне движение назад не се убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и няма да създаде опасност или затруднение за останалите участници в движението, а в конкретния случай на невъзможност да наблюдава пътя зад превозното средство, не осигурил лице, което да му сигнализира за опасности, в следствие на което допуснал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на Едибе Х., настъпила на 21.03.2017 г. в МОБАЛ „д-р Ст. Черкезов“ гр. В. Търново, като след извършване на деянието деецът избягал от местопроизшествието. Престъпление чл. 343,  вр. чл. 342 от НК.

Обвиняемият имал лекотоварен автомобил, с който пътувал до Кралство Нидерландия от където превозвал стоки за България. На 17.03.2017 г., посетил с. Писарево, за да достави пералня на Ф. М., изпратена й от нейни близки, работещи в Холандия. Обвиняемият паркирал автомобила пред дома на жената и разтоварварил пералнята. В същото време пострадалата, която живеела в съседство, пристигнала пред къщата и седнала на пейката до входната й врата. Постояла за кратно и преди обвиняемият да потегли с автомобила си, тръгнала да се прибира към дома си. В този момент обвиняемият предприел маневра на заден ход, без да спази задълженията си да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен. Автомобилът достигнал пострадалата, в следствие на което жената паднала по гръб на платното и тялото й попаднало под диференциала на задния мост. В момента на удара пострадалата извикала, като виковете й били чути от свидетел, който сигнализирал на обвиняемия да спре. С помощта на крик Милен К. повдигнал превозното средство и извадил пострадалата. След това не изпълнил задълженията да уведоми компетентната служба на МВР, а напуснал мястото на произшествието и отишъл в дома на дъщерята на пострадалата.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.