След протест на Окръжната прокуратура във Варна Апелативният съд отмени домашния арест на лихвар от Провадия и го задържа под стража в съдебната зала

17 Октомври 2017 г.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е била взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ на обвиняем за лихварство мъж, бе уважен днес от  Апелативния съд. Съдът отмени домашния арест на 41-годишния Ибрям Т. от Провадия и му определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Така още в съдебната зала той бе задържан.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е била взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ на обвиняем за лихварство мъж, бе уважен днес от Апелативния съд. Съдът отмени домашния арест на 41-годишния Ибрям Т. от Провадия и му определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Така още в съдебната зала той бе задържан.

41-годишният мъж е обвиняемия за незаконна банкова дейност, от която получил значителни неправомерни доходи - продължавано престъпление по член 252, ал. 2, предл. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Деянието е с висока степен на обществена опасност и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 10 години. По закон се предвижда и конфискация, което може да мотивира Ибрям Т. да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Прокуратурата разполага с доказателства, че бащата и братът на обвиняемия Ибрям са заплашвали трима свидетели по делото и ги подбуждали към лъжесвидетелстване, за което е бил съставен протокол за предупреждение. Днес обвинението представи, а съдът прие като писмени доказателства документите, с които полицаите официално са предупредили бащата и брата на обвиняемия да не продължават със заплахи и с опити за въздействие върху свидетели на разследването. 

При претърсване и изземване в дома на 41-годишния лихвар в Провадия е намерена тетрадка, в която записвал длъжниците си и дължимите кредити с лихва 50 процента. В дома му били открити и оригинални документи на нотариални актове на имоти на различни лица, чанта с ключове на 10 автомобила, паркирани до дома му и оставени като залог, близо 10 000 лева и около 2,5 кг злато на стойност 100 000 лева.

В хода на разследването са били разпитани 10 свидетели, получили заеми от Ибрям Т., известен като Кючука в Провадия. Свидетелка разкрила пред разследващите, че заради просрочие на заема си, лихварят поискал тя да работи за него като проститутка. Окръжната прокуратура във Варна е наложила възбрана върху негов недвижим имот – жилищна сграда с гараж и магазин, както и върху негов автомобил.

След преценка на наличните и на новите гласни, писмени и веществени доказателства Апелативният съд намери, че те обосновават предположението за авторството на деянието, в което Ибрям Т. е привлечен като обвиняем. Съдът намира, че първата съдебна инстанция е подценила високата обществена опасност на деянието, извършвано в продължителен период от време, прецени и реалната опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако е с по-лека мярка за неотклонение.

Определението, с което беше отменен актът на първата съдебна инстанция и изменена мярката за неотклонение на лихваря от „Домашен арест“ в „Задържане под стража“, е окончателно.