Районна прокуратура - Горна Оряховица предаде на съд двама помагачи на извършители на телефонни измами

12 Октомври 2017 г.

Районна прокуратура - Горна Оряховица  внесен в съда обвинителен акт  срещу двама помагачи на извършители на телефонни измами.

Районна прокуратура - Горна Оряховица  внесен в съда обвинителен акт  срещу двама помагачи на извършители на телефонни измами.

Обвинението срещу Йордан Й. и Румен Ж. и двамата от гр. Русе е  за това,че в периода от 17.02.2017 год. до 21.02.07.2017 г., в гр.Горна Оряховица, действайки при условията /Йордан Й. на опасен рецидив/ и продължавано престъпление  в съучастие като помагачи с неустановени лица – извършители, умишлено улеснили  неустановените лица, с цел да набавят за себе си имотна облага, да  възбудят и поддържат заблуждение у С. П. от гр.Г.Оряховица  и Й. А. от гр. Горна Оряховица, че за залавяне на телефонни измамници от полицията е необходимо да предоставят сумите от 1450 лева и 2000 лева, златни накити, с  което им причинили имотна вреда на обща стойност 6658,28 лева, като улеснението се изразява в установяване на фактическа власт върху парите и златните накити, предмет на престъплението и предаването им на  извършителите. Престъпление по чл. 211,  вр. чл. 209,  вр. чл. 20,  вр. чл. 26,  вр. чл. 29 от НК.

В края на 2016 г. Йордан. Й се срещнал с неустановени по делото лица, които му предложили заедно да си набавят противозаконни доходи, посредством въвеждане на различни хора в заблуждение по телефона и получаване от тях на парични суми. Ролята на Йордан Й. била да взема  парите от пострадалите и да ги предава на извършителите. Обвиняемият се съгласил да участва в извършването на престъпленията и  споделил това на другия обвиняем, който също се включил в схемата.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.