По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо двама мъже за кражба

11 Септември 2017 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Кирил К., на 42 г., и на Валери М., на 51 г., привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 28.08.2017 г. в гр.Стара Загора, в съучастие, като съизвършители, от частен дом, чрез използване на техническо средство, отнели чужда движима вещ – златен синджир с тегло от 2 грама, от владението собственика без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвоят - престъпление по чл.195, ал.1,т.4 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.20,ал.2  от Наказателния кодекс, като Валери М. е извършил престъпното деяние в условията на опасен рецидив и за него обвинението е по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.4 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. чл.29, ал.2, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Кирил К., на 42 г., и на Валери М., на 51 г., привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 28.08.2017 г. в гр.Стара Загора, в съучастие, като съизвършители, от частен дом, чрез използване на техническо средство, отнели чужда движима вещ – златен синджир с тегло от 2 грама, от владението собственика без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвоят - престъпление по чл.195,ал.1,т.4 вр. чл.194,ал.1 вр. чл.20,ал.2  от Наказателния кодекс, като Валери М. е извършил престъпното деяние в условията на опасен рецидив и за него обвинението е по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1,т.4 вр.чл.194, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. чл.29, ал.2, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Кирил К. и Валери М. досъдебно производство е установено, че същите на 28.08.2017 г. пристигнали в гр. Стара Загора с лек автомобил. Те се насочили към произволно избран от тях частен дом в гр. Стара Загора. Използвайки техническо средство, Валери М. проникнал в жилището и отнел златни бижута и документи. След извършване на кражбата заедно с Кирил К. потеглили към гр. София, но по пътя били спрени от полицейски служители и задържани. Обвиняемият Кирил К. е неосъждан. Обвиняемият Валери М. е криминално проявен и до момента осъждан 25 пъти за престъпления от общ характер – против собствеността и др. Спрямо обвиняемият Валери М. е налице и висящо наказателно производство пред Специализирания съд.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Кирил К. и Валери М. са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми и съществува реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Взетата спрямо Кирил К. и Валери М. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.