Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа турски гражданин, пренесъл контрабандно през границата ни злато на стойност 66 368 лв.

22 Август 2017 г.

976 грама контрабандни златни накити на стойност около 66 000 лева откриха в тайник в шофьорската кабина на камион на Митнически пункт Лесово служители от митническа мобилна група.

976 грама контрабандни златни накити на стойност около 66 000 лева откриха в тайник в шофьорската кабина на камион на Митнически пункт Лесово служители от митническа мобилна група.

Камионът, пътуващ от Турция за Румъния, е спрян за проверка на ГКПП-Лесово на 20.08.2017 г. около 17.00 часа. На разбираем език, водачът на автомобила е бил поканен от служителите на Митническа мобилна група да декларира пренасяни вещи, стоки и валутни ценности. Той е заявил, че не пренася такива.

При последвалата проверка на кабината на влекача, в таблото зад шкафче, намиращо се в средната конзола, са открити три черни пакета, съдържащи общо 976 грама златни изделия-пръстени, обеци, масивни медалиони, разпределени в прозрачни пликове и маркирани с фабричен знак за 14-каратово злато. На турския гражданин, шофьор на камиона, е извършен личен преглед, при който са намерени у него общо 3 650 евро в различни купюри.

Срещу шофьора на камиона е образувано досъдебно производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.

С постановление на Окръжна прокуратура - Ямбол от 21.08.2017 г. на осн. чл. 64 ал. 2 НПК шофьорът на камиона Хасан Д. (на 63 г.) е задържан за 72 часа, като предстои внасяне в съда на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 242 ал. 1 б.“д“ от НК.

Превозното средство също е задържано. Според първоначалната експертиза, иззетото контрабандно злато е на стойност около 66 000 лева. Работата по случая продължава.