Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с италиански военни прокурори

12 Юли 2017 г.

На 12 юли 2017 г., в сградата на Съдебната палата, главният прокурор Сотир Цацаров и главният военен прокурор на Република Италия към Върховния касационен съд проф. Пиерпаоло Ривело подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции. Документът предвижда взаимодействие в изработването на предложения за противодействие на престъпленията, подсъдни на военните съдилища, включително чрез подготовка и поддържане на съгласувани и общи позиции пред съответните национални и международни органи и задълбочаване на оперативното сътрудничество в борбата срещу престъпления, извършвани от лица от състава на въоръжените сили, срещу военни обекти или извършвани по време на военни и мироопазващи операции.

На 12 юли 2017 г., в сградата на Съдебната палата, главният прокурор Сотир Цацаров и главният военен прокурор на Република Италия към Върховния касационен съд проф. Пиерпаоло Ривело подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции. Документът предвижда взаимодействие в изработването на предложения за противодействие на престъпленията, подсъдни на военните съдилища, включително чрез подготовка и поддържане на съгласувани и общи позиции пред съответните национални и международни органи и задълбочаване на оперативното сътрудничество в борбата срещу престъпления, извършвани от лица от състава на въоръжените сили, срещу военни обекти или извършвани по време на военни и мироопазващи операции.

Страните ще си предоставят при поискване информация относно актуални проблеми на нормотворчеството, отнасящо се до органите на военното правораздаване, правоприлагането в областта на военното правораздаване и защита на правата на човека.

Меморандумът предвижда още страните да обменят опит в областта на международното правно сътрудничество с трети държави във връзка с разследването на военни престъпления, престъпления, засягащи или извършени от лица от състава на въоръжените им сили, както и в областта на гарантиране на правата на собствени граждани – участници във военни или мироопазващи операции в чужбина.

Създава се основа за провеждане на съвместни обучителни мероприятия за повишаване на квалификацията и обмен на опит между военните прокурори на двете държави.

По време на срещата с българския главен прокурор бяха обсъдени компетентността, статута, правомощията и действащата правна уредба, засягаща военните магистратури.

Италианската делегация, водена от проф. Антонио Скалионе, зам.-председател на Военния съдебен съвет, е на тридневно посещение в България по покана на г-н Цацаров. В състава са включени и г-н Маурицио Блок – председател на Военно-апелативния съд на Италия, г-н Бруно Алберто Бруни – член на Военния съдебен съвет на Италия, бриг. ген. Салваторе Еспозито, аташе по отбраната в посолството на Италианската република.

Предвиждат се срещи с ръководството на Военно-апелативна прокуратура полк. Веселин Стоев и Военно-апелативен съд полк. Димитър Фикиин, с ръководството на Министерството на отбраната, с ръководството на Военна академия „Г.С. Раковски“ и посещение на Военно-историческия музей.

 

 

Биография на проф. Антонио СКАЛИОНЕ

Щатен преподавател по Наказателно процесуално право

Проф. Антонио Скалионе завършва висше образование по Право в Научния университет в Палермо на 11 юли 1969 г. с оценка 110/110 и академична похвала.

От 13 март 1971 г. изпълнява длъжността щатен асистент към катедрата по Наказателно производство в Юридическия факултет в Университета в Палермо.

Връчена му е квалификация за помощник от 30 март 1976 г. до 31 юли 1980 г.

След като при първото заседание успява да получи становището за правоспособност за доцент, започва работа с квалификацията щатен преподавател II категория (доцент) по Наказателно производство в Юридическия факултет към университета в Палермо, с начало, за юридическите цели, от 1 август 1980 г., а за икономически цели от 21 март 1983 г. След трите години, му се потвърждава щатното доцентско място.

Валиден резултат в процедурата за сравнителна оценка, обявена от Научния университет в Салерно, с Постановление на Ректора на Научния университет на Палермо от 30 април 2002 г. е назначен за извънщатен преподавател за научно-методически сектор IUS 16 (Наказателно процесуално право в Юридическия факултет към университета на Палермо, с начало за юридическите цели от 5 февруари 2002 г.

След трите години като извънщатен преподавател, с постановление на Ректора на Научния университет на Палермо, № 8442 от 27 септември 2003 г, е назначен за щатен преподавател за научно-методически сектор Ius 16 (наказателно процесуално право) в Юридическия факултет на университета в Палермо, с начало за юридическите цели от 2 май 2003 г.; длъжност, която редовно заема и днес (SSD IUS 16-Sett. Cone. 12/G) в Училището по правни и икономическо-социални науки и във Факултета по Правни науки на Обществото и на Спорта на Научния университет на Палермо.

Бил е и все още е доцент по Наказателно производство в Училището за специализация за правните професии в горния Университет.

Освен това е бил пълномощник на Ректора на Научния университет на Палермо «по правните въпроси и съдебните спорове» и «по всички правни аспекти, свързани с преподавателския персонал», както и член на Университетската комисия.

Бил е Директор на Факултета по наказателни процесуални дисциплини в Научния университет на Палермо, от 2003 г. до 2009 г.. Бил е член на Колегията по Аспирантура по наказателно-процесуално право към Университета в Палермо.

След това, проф. Антонио Скалионе е заемал длъжността Декан на Юридическия факултет към Университета в Палермо от 1 ноември 2010 г до 31 декември 2013 г; дата на прекратяване на Юридическия факултет след прилагането на закона за реформа № 240 от 2010г. и на новия Устав на университета в Палермо.

Проф. Скалионе е бил Председател на Научния комитет на Серията от публикации на Юридическия факултет към Научния университет в Палермо; член е на Научните комитети за юридическите поредици и списания.

Освен това е член и на Асоциацията на учените по наказателния процеси и на Центъра за правно-социални науки „Чезаре Теранова“ в Палермо; Председател е на Научния комитет на Сицилианското сдружение по История на отечеството на Палермо.

Проф. Антонио Скалионе е автор на многобройни публикации (монографии, анализи, статии, бележки и забележки към решения, енциклопедични бележки, доклади и участия в конференции), най-вече на тематики свързани с Наказателно процесуално право и военно наказателно производство.

Сред публикациите му могат да се цитират следните монографии: «Процедурни декларации и справедлив процесo» (Торино, Giappichelli, 2005); «Действието по инициатива на съдебната полиция» (Актуализиран печат, Торино, Giappichelli, 2001), «Обискът в наказателно процесуалния кодекс и в специалните закони» (Падуа, Cedam, 1987), «Изпълнителните грешки в наказателния процес» (Милано, Giuffre, 1981), в сътрудничество с проф. Ернесто Д’Анджело, «Профили на сумарното образование в общия наказателен процес и във военния такъв» (Палермо, 1984) (Виж още, приложеният пълен списък на публикациите) .

Най-накрая, научната ангажираност на преподавателя се проявява в организирането и участието в конференции, семинари, научни срещи, опреснителни курсове, кръгли маси, допринасяйки с изготвянето на доклади, комуникации и участия.

На 5 декември 2013 г., в резултат на назначаването му от страна на Председателя на Сената и на Камарата, встъпва в длъжността член на Съвета на Военната магистратура, заемайки длъжността заместник-председател на същия.

 

 

Биография на Проф. Пиерпаоло РИВЕЛО

След завършването на горните класове на класическото училище „Кавур” (“Cavour”) в гр. Торино, се записва да учи в Юридическия факултет към университета в гр.Торино.

Постъпва в магистратурата като победител в конкурса за военен съдебен одитор като се класира на първо място.

След приключване на периода, през който заема длъжността одитор, най-напред е бил военен прокурор към Съда в Торино. През този период се ангажира с противодействието, от юридическа гледна точка, на феномена на т.нар. „тормоз над войници”, особено разпространен по онова време.

През 1996 г. заема длъжността Главен прокурор към Военната прокуратура в гр.Торино.

В качеството си на такъв, в резултат на унищожаването на документите, извършено от Прокуратурата на Републиката в Милано от страна на доктор Антонио Ди Пиетро и на доктор Пиеркамило Давиго, се заема с положението на финансистите, обвинени в това, че са приели подкуп от страна на изтъкнати италиански стилисти по време на извършените данъчни проверки в Милано в съответните модни къщи.

Сред неговите разследвания се запомнят онези, благодарение на които са били разпознати нацистките престъпници. По-специално, поискал е и е получил осъждането на доживотен затвор на Тео Саевке, отговорен за масовото убийство на петнадесет партизани, извършено на Площад Лорето на 10 август 1944 г., и на Зигфрид Енгел, поръчител на масовите убийства в Бенедика, Туркино, Портофино и Краваско.

За така проявеното усърдие е получил почетно звание ad honorem от Националната асоциация на партизаните в Италия и също така е бил награден от Комитета на провинция Милано към Националната асоциация на партизаните в Италия с „Премия за вярност към Съпротивата”.

Бил е в Министерския комитет за контрол на военните наказателни закони за мир и война.

Винаги е съчетавал дейността си на магистрат с преподавателската дейност към различни университети. Преподавал е наказателно производство в Юридическия факултет към университета в Пиза и към Държавния университет в Милано, където провежда курс по право и международно наказателно производство. Бил е преподавател по право и военно наказателно производство на студентите от специалност Стратегически науки, които е преподавал през всички останали академични години.

От академичната 2005/2006 година е бил щатен преподавател в курса по наказателно производство в университет „Бокони“ в Милано. Продължава с този университетски ангажимент и през следващите години до академичната 2008/2009 г. Бил е преподавател в курса по International Criminal Law към университет „Бикок“а в Милано.

През 2004 година придобива правоспособност на щатен преподавател по Наказателно процесуално право.

Автор е на повече от триста и шестдесет публикации, измежду които шестнадесет монографии, многобройни енциклопедични записки и статии в най-значимите юридически списания.

През януари 2016 г. е назначен от Съвета на Военната Магистратура като Главен военен прокурор на Републиката към Върховния касационен съд, която представлява най-висшата длъжност във военната магистратура.

Член е на Органа за самоуправление на горната магистратура, където е Председател на Комисията за Правилници и Реформи.

Директор е на Списанието за Военното правосъдие.

През 2017 година отново преминава с успех общата национална сесия за правоспособност Щатен преподавател по наказателно производство.