Търговец от Монтана предаден на съд за измамна сделка и неправомерно усвоени бюджетни средства от ДДС

10 Юли 2017 г.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе обвинителен акт срещу Л. Ковачев за извършени от него престъпления по чл. 212, ал. 4, вр. ал. 1 и по чл. 256, ал. от НК.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе обвинителен акт срещу Л. Ковачев за извършени от него престъпления по чл. 212, ал. 4, вр. ал. 1 и по чл. 256, ал. от НК.

         Обвиняемият Ковачев повече от 10 години развивал търговска дейност, като под една или друга форма имал участие в 53 търговски дружества. В различно време той бил управляващ, представляващ или пълномощник в тези фирми.

         В едно от тях - „Х.“ ЕООД, от 2009 г. Ковачев бил пълномощник и като такъв имал неограничени права: да представлява дружество пред НАП, да извършва банкови операции, да сключва всякакви сделки от името и за сметка на дружеството, да издава фактури, да извършва обикновена търговска дейност.

         Като представляващ тази фирма, Ковачев водил преговори и постигнал уговорка за доставка на маслодаен слънчоглед на дружество във Варна. „Сделката“ била финализирана с оформянето на фактура, удостоверяваща продажба на 160 т. слънчоглед на обща стойност 63 360 лв. Получателят незабавно наредил превеждане на сумата, която постъпила по сметката на „Х.“ ЕООД в обслужващата я банка, която била лично изтеглена от обвиняемия Л. Ковачев.

         Слънчогледът, обаче, макар да бил платен, не бил доставен на фирмата, извършила плащането. Камионите, пристигнали на уговорената база, за да го товарят, се върнали празни. Представителят на фирмата-купувач непрекъснато търсел контакт с обвиняемия, който под предлог за влошено здраве изведнъж изчезнал. На практика той се скрил още същия ден и не отговарял на телефонни обаждания.

         По този начин съставената фактура се оказала документ с невярно съдържание поради това, че удостоверява сделка покупко-продажба на слънчоглед, каквато не била реализирана.

         Впоследствие, чрез използване на неистински документи – две фактури с предмет на сделката маслодаен слънчоглед, както и на документ с невярно съдържание – справка-декларация по ДДС, обвиняемият Ковачев получил от държавния бюджет, неследваща се парична суми в размер на 20 979,66 лв.

         Разпитан на досъдебното производство обвиняемият не се признава за виновен, като заявява, че не разбира обвиненията.