След уважен протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу условна присъда на старша счетоводителка, присвоила чрез документна измама 390 102 лева, съдът й наложи наказание 6, 8 г. лишаване от свобода

22 Юни 2017 г.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна срещу условна присъда на Варненския окръжен съд за бившата старша счетоводителка в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова бе уважен днес от Апелативния съд във Варна. Съдът отмени оправдателната част на присъдата на Варненския окръжен съд, който намери, че документната измама за 390 102 лева, извършвана от подсъдимата в продължение на 10 години, не била в особено големи размери и особено тежък случай.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна срещу условна присъда на Варненския окръжен съд за бившата старша счетоводителка в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова бе уважен днес от Апелативния съд във Варна. Съдът отмени оправдателната част на присъдата на Варненския окръжен съд, който намери, че документната измама за 390 102 лева, извършвана от подсъдимата в продължение на 10 години, не била в особено големи размери и особено тежък случай.

Апелативният съд наложи на подсъдимата Надежда Стоянова наказание 6, 8 г. лишаване от свобода при общ затворнически режим, каквото наказание поиска в обвинителната си реч и прокурорът от Окръжната прокуратура, както и в протеста срещу условната присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок на Варненския окръжен съд.

С днешната присъда Апелативният съд лиши подсъдимата 44-годишна бивша старша счетоводителка и от правото да упражнява професия или дейност, свързана с пазене или управление на парични средства за срока на лишаването от свобода, и й присъди разноските по делото в размер на близо 2000 лева. Отменени са и наложените от първата съдебна инстанция пробационни мерки. С определение на Апелативния съд на Стоянова бе наложена забрана да напуска пределите на Република България.

На 15 януари 2003 г. 44-годишната Надежда Стоянова била преназначена на длъжност „Старши счетоводител“ в дирекция „Социално подпомагане“. Заемала тази длъжност до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия. Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка.

Надежда Стоянова знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата „СЕБРА“ от оператора в банката. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната старша счетоводителка започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка. Тя  дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка.

Неправомерните й действия били установени от служителка в СЖ „Експресбанк“ на 17 септември 2013 г. При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните. Така се установило, че сумата е преведена в частната сметка на името на Надежда Стоянова. Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката й в СЖ „Експресбанк“. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче наредила същата сума по личната си сметка в друга банка.

По време на разследването по образуваното досъдебно производство се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Стоянова е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои.

И в обвинителния акт, и в подадения протест на Окръжната прокуратура във Варна се сочи трайната престъпна упоритост на присвоителните действия на Надежда Стоянова, продължили 10 календарни години, извършвани системно и регулярно всеки месец, както и проявената от нея хитрост и дързост с цел да заблуди различни банкови служители.

Действията си по присвояването чрез документна измама тя обяснила с онкологично заболяване и разходи по лечението си, за което се доверила основно на врачки. В съдебната зала днес представителят на Апелативна прокуратура във Варна заяви, че подсъдимата е клинично здрава, което се потвърждава и от петорната съдебномедицинска експертиза, и припомни, че стандартът на живота на Надежда Стоянова в малкия град Вълчи дол не останал незабелязан от съгражданите й, въпреки заплата от 1000 лева. 

Присъдата на Апелативния съд във Варна подлежи на обжалване пред ВКС.