Извършители на грабеж на 15-годишно момче са осъдени по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

21 Юни 2017 г.

Трима извършили грабеж на 15-годишно момче са осъдени след обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново.

Съдът призна К. К. /ученик на 15 години/, като непълнолетен, но можейки да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи, в съучастие като помагач и подбудител с Петър Л. и Марин М. /като извършители/ за виновни за това, че на 03.05.2016 г., около 20:30 ч. в гр. Велико Търново отнели чужди движими вещи – парична сума в размер на 390 лв.,

Трима извършили грабеж на 15-годишно момче са осъдени след обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново.

Съдът призна К. К. /ученик на 15 години/, като непълнолетен, но можейки да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи, в съучастие като помагач и подбудител с Петър Л. и Марин М. /като извършители/ за виновни за това, че на 03.05.2016 г., около 20:30 ч. в гр. Велико Търново отнели чужди движими вещи – парична сума в размер на 390 лв., от владението на собственика – момче на 15 години от гр. Горна Оряховица, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила /удари с ръце и крака/ и заплашване – престъпление по чл.198, ал.1 вр. чл. 20, вр. чл. 63, ал. 1, т.3 от НК.

Пострадалото момче от гр. Горна Оряховица дошло във Велико Търново на разходка, като преди това се уговорил да се види с негови приятели /единият от което е обвиняемия К.К./. Срещнали се в заведение. Докато бил с приятелите си пострадалият често вадел пари от джоба си. К. К. разбрал, че връстникът му има 400 лева в себе си и се обадил по телефона на негов приятел, на когото дължал пари – обвиняемия Петър Л. Двамата се уговорили да заведе момчето в тъмна уличка, а Петър Л. се уговорил с Марин М. да го ограбят. К. К. завел приятеля си и другите момчета, на уговореното с Петър Л. място, като ги излъгал, че там ще ги чакат момичета. В тъмното нападнали пострадалия, като му нанесли удари с ръце и крака, съборили го на земята и го накарали да им даде парите си, след което избягали. После отишли в казино, където проиграли цялата сума.

Непълнолетният К.К. е осъден на една година лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 69 от НК е отложено за срок от две години. На Петър Л. и на Марин М са наложени наказания по една година лишаване от свобода, чието изпълнение на основание на чл. 66, ал. 1 от НК е отложено с тригодишен изпитателен срок. Тримата са осъдени да заплатят солидарно на пострадалия 390 лева, обезщетение за имуществени вреди и 1000 лева, обезщетение за неимуществени вреди в резултат на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.