По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас и след сключено споразумение по време на заседание съдът наложи условно наказание на Станко Христов, извършил престъпление срещу избирателните права на гражданите

20 Юни 2017 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас и след сключено споразумение по време на съдебно заседание съдът наложи наказание от 11 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 3 г. на Станко Христов (на 40 г. от гр. Бургас). Той е приел всички факти от обвинителния акт и е признал вината си за това, че в периода от 01.03.2017 г. до 22.03.2017 г. в с. Равна Гора, общ.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас и след сключено споразумение по време на съдебно заседание съдът наложи наказание от 11 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 3 г. на Станко Христов (на 40 г. от гр. Бургас). Той е приел всички факти от обвинителния акт и е признал вината си за това, че в периода от 01.03.2017 г. до 22.03.2017 г. в с. Равна Гора, общ. Созопол, обл. Бургас, в условията на продължавано престъпление, при което са осъществени три деяния, които осъществяват три различни състави на едно и също престъпление и са извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, като предложил на лица имотни облаги – пари в общ размер от 180 лв. и с части от тази сума организирал предлагането и даването на други лица на имотни облаги, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право при провеждане на парламентарни избори на 26.03.2017 г. в полза на точно определен кандидат за народен представител от политическа партия – престъпление по чл.167, ал.2 и ал.3, вр. с чл.26, ал.1 от НК.

На горепосоченото място и през горепосоченото време Станко Христов е извършил общо три деяния. При две от тях е дал имотна облага – сумата от по 20 лв. на жена и мъж, за да гласуват в полза на определен кандидат на парламентарните избори. При третия случай е предоставил сумата от 140 лв. на жена, която да я ги предаде на общо седем души, който да упражнят избирателното си право в полза на същия кандидат.

Споразумението, което е одобрено от съда на 20.06.2017 г., е окончателно и има силата на влязла в законова сила осъдителна присъда.