Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд трима непълнолетни, за противозаконно отнемане на автомобил и кражба

16 Юни 2017 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу трима непълнолетни за противозаконно отнемане на чужд автомобил и кражба.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу трима непълнолетни за противозаконно отнемане на чужд автомобил и кражба.

Обвинението срещу непълнолетните Б. С., Г. Б. и М. С. е за това, че на 19.02.2017 г. в град Русе, ул. „Цар Освободител“ действайки като непълнолетни, но като са могли да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си, в съучастие, противозаконно отнели чуждо моторно превозно средство - лек автомобил ВАЗ 21013 от владението на собственика, без неговото съгласие с намерение да го ползват като е последвала повреда на превозното средство на стойност 454.80 лева и като е изоставено без надзор в гр. В. Търново, в района на гара Трапезица  - престъпление по чл. 346 ал. 2 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 1 вр. чл. 63 от  НК.

Срещу  Б. С. е повдигнато обвинение и за това, че на 20.02.2017 г. в гр.  В.Търново, от лек автомобил „Мерцедес МЛ 280“, в немаловажен случай и в условията на повторност, действайки като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си отнел чужди движими вещи – сумата от 600 щатски долари, 150 лева и 50 израелски шекела, с левова равностойност общо 1280,24 лева от владението на собственика без неговото съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 195  ал.1 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 28 ал.1 вр. чл. 63, ал. 1 от  НК.

Обвиняемите са осъждани и са били настанени във ВУИ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Завет - ученици 6-7 клас. На 18.02.2017 г. тримата се уговорили да избягат от интерната. На 19.02.2017 г. стигнали до гр.Русе и тръгнали към жп гарата, където пред жилищен блок, видели паркиран лек автомобил „ВАЗ“ и решили да го вземат. Отворили капака на двигателния и установил, че няма акумулатор, затова взели такъв от паркиран в близост друг автомобил. След това издърпали кабелите от контактния ключ под волана и привели автомобила в движение. На 19.02.2017 г., късно вечерта в района на гара Трапезица в гр. В. Търново автомобилът навлязъл в неравна местност и пропаднал между бетонна стена и изкоп, където бил изоставен негоден за ползване. Преспали в изоставена каравана. На следващият ден в района на автогарата в гр. В. Търново обвиняемият Б. С. забелязал паркиран автомобил, влязъл в купето през незаключената врата и от жабката вземал кожено портмоне с пари. След това отишли до жп гарата с намерение да си купят билети, за да се прибере при родителите си, но били установени и задържани.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.