Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд жена, теглила пари от дебитна карта на колежка

12 Юни 2017 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 31-годишна жена, теглила пари от дебитна карта на своя колежка без знанието й.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 31-годишна жена, теглила пари от дебитна карта на своя колежка без знанието й.

Обвинението срещу Анелия М. е за това, че в периода от 20.10.2016 г. до 24.10.2016 г. в гр. Свищов, при условията на продължавано престъпление, използвала платежен инструмент - дебитна карта и кредитна карта,  без съгласието на титуляря, като изтеглила на четири пъти сумата от общо 180 лева посредством различни АТМ – устройства,  като деянието не съставлява по-тежко престъпление - престъпление по  чл. 249, ал. 1, вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Пострадалата и обвиняемата работили в едно предприятие в Свищов и били колежки. Пострадалата имала издадени  дебитна карта  и кредитна карта, които държала заедно със записани на лист пин кодове в портмоне  в дамската си чанта. Докато била на работа чантата си съхранявала в шкаф в съблекалнята на предприятието, който се заключвал с код, комбинацията за който не била сложна. Нейна колежка във фирма била обвиняемата, която също ползвала шкаф в съблекалнята.

На 20.10.2016 г. двете били на работа втора смяна. Тъй като обвиняемата имала финансови проблеми решила да вземе банковите карти на колежката си и  да изтегли пари. За целта преди 19:00 ч. отишла до съблекалнята отворила шкафа й, като налучкала кода му и взела от портмонето банковите карти. След това в 19:01 ч.  използвала дебитната карта, като изтеглила 50  лева от АТМ – устройство  до портала на предприятието. На следващия ден  21.10.2016 г. обвиняемата била на работа първа смята и в 10:56 часа отново използвала чуждата дебитна карта, като изтеглила 40 лева от същото АТМ - устройство до входа на предприятието. Веднага след това върнала банковите карти обратно в чантата на пострадалата.  На 24.10.2016 г. обвиняемата отново решила да използва банковите карти на колежката си, като предварително ги взела от шкафа в съблекалнята,  изтеглила пари, а по-късно ги върнала на същото място.  На следващият ден  пострадалата установила, че от картата й липсват пари и съобщила в за това в полицията.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.