Рецидивист откраднал пари на манастир в Арбанаси е предаден на съд от Районна прокуратура – Велико Търново

30 Май 2017 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 44-годишен рецидивист откраднал пари на манастир.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 44-годишен рецидивист откраднал пари на манастир.

Обвинението срещу, Емил И. е за това, че на 08.12.2015 г. в с. Арбанаси, общ. В. Търново, от манастир „Св.Никола“ – с. Арбанаси,  при условията на опасен рецидив, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот – взломяване на врата на спално помещение в жилищна постройка на манастира, чрез използване на техническо средство – отвертка, отнел от владението на монахиня, без нейното съгласие, с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи – сумата от 7900 лева, собственост на манастир „Св. Никола“ – с .Арбанаси – престъпление по чл. 196, ал. 1, вр. чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1 от НК.

Обвиняемият е осъждан с деветнадесет влезли в сила присъди за извършени престъпления. През 2013 г , докато изтърпявал ефективно наказание лишаване от свобода в Затворническо общежитие гр. В. Търново се  запознал със  свещенослужител към БПЦ-храм „Три Светители“ Г. Оряховица, който  на  доброволни начала посещавал затвора.

На 20.10.2015г. обвиняемият отишъл при свещеникът и го помолил за помощ, защото  не разполагал с никакви средства, нямал къде да живее и нямал какво да яде. Свещеникът се свързал със монахините  от манастир „Св. Никола“ с. Арбанаси и ги помолил при възможност да му осигурят храна и подслон, а при нужда, той ще им помага с работа в манастира. Двете монахини се съгласили да приемат обвиняемия в манастира. Емил И.  се справял добре с работата, която му възлагали и не създавал проблеми. Докато пребивавал в манастира, забелязал, че в стаята на монахините се държат пари. На 08.12.2015 г. около 06,00 часа монахините излезли от манастира, като в него останал само обвиняемият. Първоначално започнал да мете и постепенно се доближил до жилищната постройка, където живеели монахините. Решил да влезе в стаята и ако намери пари, да ги открадне. С помощта на отвертка  разбил заключената врата, претърсил помещението и в чекмедже на бюро намерил парите, които взел. Веднага след като извършил кражбата, напуснал манастира без да уведоми никой.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.