Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж, за неподчинение на полицейски орган, хулиганство и повреждане на два полицейски автомобила

26 Май 2017 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж, за неизпълнение на разпореждане на полицейски орган, хулиганство и повреждане на два полицейски автомобила.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж, за неизпълнение на разпореждане на полицейски орган, хулиганство и повреждане на два полицейски автомобила.

Обвинението срещу Митко Ш. е за това, че в периода от 14.02.2017 г. до 15.02.2017 г. в района на с. Самоводене, общ. Велико Търново и в с. Самоводене, в условията на продължавано престъпление противозаконно пречил на орган на власт – шестима полицейски служители на Сектор „ПП” при ОД на МВР гр. В. Търново, двама служители на РУ гр. В. Търново, да изпълнят задълженията си по контрол на пътното движение и опазване на обществения ред и сигурност, както:

- На 14.02.2017 г. около 15.00 ч. в с. Самоводене, като водач на лек автомобил не изпълнил полицейски разпореждания, не спрял и осуетил извършване на проверка по реда на ЗДВП, увеличил скоростта си на движение и при последвалото преследване от патрулния автомобил преминал през тесен мост, представляващ пешеходна зона и избягал;

- Същият ден около 20.40 ч. в с. Самоводене и в района на с. Самоводене като водач на лек автомобил отново не спрял на подаден сигнал със стоп-палка и светлинни и звукови сигнали от два полицейски патрулни автомобила и отново осуетил извършването на проверката, като увеличил скоростта си на движение и при последвалото преследване от два патрулни автомобила предприел рисковани маневри, като ги блъснал, след което отново избягал

- На следващия ден отново не изпълнил разпореждания да спре за извършване на полицейска проверка, като побягнал с цел да осуети проверката и оказал съпротива при задържането му – престъпление по чл. 270, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

На Митко Ш. е повдигнато обвинение и за това, че при управляване на лек автомобил, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост – не спрял на ясно подадените му от полицейските служители светлинни и звукови сигнали от два патрулни автомобила и при последвалото преследване управлявал автомобила с висока скорост в населено място, предприемайки рисковани и застрашаващи другите участници в движението маневри – престъпление по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Той ще отговора и по повдигнато му обвинение за противозаконна повреда на чужди движими вещи – два полицейски автомобила, собственост на ОД на МВР гр. В. Търново, с което причинил щети на обща стойност 444,50 лв. - престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК.

Обвиняемият употребява алкохол и наркотични вещества, системно нарушава обществения ред, като управлява автомобила си с увеличен звук на радиото и по начин, излагащ на опасност живота и здравето на пешеходците и останалите участници в движението. Санкциониран е многократно - има съставени 12 фиша и 11 АУАН по ЗДвП.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.