Непълнолетен от с. Селановци на съд за причиняване на смърт и телесни повреди при управление на МПС

3 Май 2017 г.

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Х.Христов за извършено от него престъпление по чл. 343, ал.4,вр.ал. 3, б.„б“, вр. чл. 63, ал.2, т.2 от НК.

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Х.Христов за извършено от него престъпление по чл. 343, ал.4,вр.ал. 3, б.„б“, вр. чл. 63, ал.2, т.2 от НК.

Непълнолетният обвиняем Христов живеел с родителите си в с. Селановци, обл. Враца.  Въпреки, че не притежавал свидетелство за управление на МПС, той често изявявал желание да управлява колите на своите съседи, някои от които му разрешавали.

На 23.12.2016 г. Христов бил в дома на свои приятели – С.Йорданов и Ц. Йорданова, дошли на гости от гр. София при баба си и дядо си в с. Селановци. Тримата слушали музика до късно, поради което обвиняемият останал да пренощува при тях.

На следващия ден,. около обяд, в село Селановци пристигнал и М.Маринов. Той управлявал лек автомобил „Ауди-купе“. Маринов и  Йорданова   тръгнали с автомобила към дома на приятелка на последната, като по пътя видели обв. Христов и св. С. Йорданов. Качили ги в колата, като до водача седнал обвиняемия, а отзад св. Йорданова и  св. Йорданов. Тогава  Маринов предложил да излязат извън селото и да им даде автомобила да го покарат.

На пътя за с. Галово на волана седнал св. Йорданов, а след него и  обв. Христов.          Времето било сухо, с нормална видимост. Обвиняемият започнал да увеличава скоростта, като  в един момент, на около 1 км преди табелата за начало на населено място с. Селановци, навлязъл с десните гуми по затревения банкет. Св. Йорданов направил забележка на обвиняемия да върне автомобила на пътя, поради  което той рязко навил волана наляво и загубил контрол върху управлението. Автомобилът се ударил в крайпътно дърво и спрял.

Обв. Христов излязъл от колата уплашен от случилото се, от МПС слязъл и  Йорданов, който  помогнал на сестра си – св. Йорданова. От носа й течала кръв и се оплаквала, че не може да движи десния си крак. Пострадалият Маринов бил в безсъзнание.

В този момент по пътя минал свид. Росен Добрев – кмет на Община Оряхово, който се обадил  на тел. 112 и поискал изпращане на помощ за пострадалите.

Всички участници в ПТП били закарани първоначално в болницата в гр. Бяла Слатина, а след това и в гр. Враца.        На другия ден – 25.12.2016г.  Маринов починал в болницата в гр. Враца.

Предстои насрочване на делото от съда.