Шофьор, нарушил правилата за движение и причинил смърт на пешеходец е осъден след обвинение на Окръжна прокуратура - Ловеч

28 Април 2017 г.

Мъж нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа с един загинал е осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч.

Мъж нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа с един загинал е осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч.

Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият се призна за виновен и  прие за верни фактите изложени в обвинителния акт.

Теодор Г. е осъден за това, че на 13.02.2016 г., около 18:11ч., в гр.Луковит, Ловешка област, на кръстовището на ул. „Козлодуй“ и ул. „Работническа“,  при управление на лек автомобил „БМВ 381 И“, негова собственост, нарушил правилата за движение по пътищата  и след като при избиране скоростта на движение не се съобразил с  атмосферните условия – преваляване на дъжд, мокро пътно платно, условия на видимост – тъмната част на денонощието и движение на светлини /фарове/, движейки се със скорост 46,55 км/ч, не спрял при наличие на предвидима опасност – паднал пешеходец на пътното платно и по непредпазливост причинил смъртта на Златан Ц.  на 66 години - престъпление по чл.343,ал.1, б.“в“ от НК

Съдът му е наложил наказание една година и четири месеца лишаване от свобода, изпълнението на което на основание  чл.66,ал.1 от НК, е отложено за срок от три години.  Съдът наложи и наказание лишаване от правоуправление за срок от една година и шест месеца.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.